Svet
19.04.2024. 20:12
Beta

Predsednik

Milanović o Plenkoviću: "Kum korupcije u Hrvatskoj..."

1
Izvor: Beta/HINA / Daniel KASAP

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je odluka Ustavnog suda da ne može da bude mandatar, priprema za državni udar.

"To je neka vrsta predradnje da (premijer Andrej) Plenković, kum korupcije u Hrvatskoj, sutra, recimo, kada bude trebalo da napusti Banske dvore, kad ga se zakonito i voljom naroda iz njih deložira, kaže da ima odluku Ustavnog suda i da to ne želi da napravi", rekao je Milanović na konferenciji za novinare u Zagrebu.

On je poručio građanima da se ne plaše, jer Ustavni sud ne može ništa da napravi. On je naglasio da će odluku o novom mandataru doneti većina izabranih poslanika.

"Ne radi se o meni, hoću li biti ili ne mandatar, to samo pokazuje Plenkovićev panični strah. Ne moram da budem mandatar, svoje sam učinio, nadao se jesam boljim rezultatima… Ko će biti na čelu izvršene vlasti odlučuje samo saborska većina, a ne Ustavni sud", rekao je Milanović.

On je naglasio da je važno da se prvo konstituiše Sabor, za šta je rok 20 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora. Pritom je pozvao sve antikorupcijske stranke da pokažu doslednost i konstituišu Sabor, koji će onda moći većinom glasova da donosi odluke, menja zakone, pa i poništi izbor Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca.

"Možda sam ja tu i višak. Možda sam optimalan, a možda sam previše… Mandat će dobiti samo onaj ko ima 76 potpisa", naglasio je Milanović.
 

Na pitanje novinara znači li to da neće biti mandatar, Milanović je rekao da to nije rekao, već da to nije ultimatum i da "nikome ne visi kao mač nad glavom".

"Šanse su realne, to može biti neko drugi ili druga, ali ovi (HDZ) moraju da odu", poručio je MIlanović i ocenio da je za odlazak HDZ glasalo više birača nego za ostanak te stranke na vlasti.
 

Upitan hoće li poštovati odluku Ustavnog suda, Milanović je rekao da je jasno odgovorio.

On je dodao da je troje sudija glasalo protiv i da su u izdvojenom mišljenju napisali da je reč o grubom kršenju Ustava.

Milanović je ocenio da se još jednom pokazuje zašto je važno da nije podneo ostavku na mesto predsednika Hrvatske.

Za vreme konferencije za novinare iza Milanovića je bila fotografija na kojoj je predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u neformalnom druženju s dvojicom ministara iz HDZ. Tu fotografiju prethodno je objavio i na Fejsbuku.

"Tako se donose odluke, ovo je sve umrežena ekipa, to je hrvatska stvarnost. Da su to bar najučeniji ljudi među nama, ali jok", odgovorio je Milanović na pitanje šta želi da poruči fotografijom.

Ustavni sud Hrvatske odlučio je da Milanović ne može da bude mandatar za sastav nove vlade ni premijer. Oni su zaključili da se Milanović u takvu poziciju doveo izjavama i ponašanjem, odnosno učešćem u predizbornoj kampanji za parlamentrane izbore koji su održani u sredu, bez podnošenja ostavke na predsedničku funkciju, a na šta su ga pre kampanje upozorili.
 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve