Svet
30.11.2021. 09:53
Tanjug

Od danas

Zvanično: U Velikoj Britaniji obavezno nošenje zaštitnih maski

Koronavirus
Izvor: AAP / DARREN ENGLAND

Nova direktiva o obaveznom nošenju maski i druge mere za ograničavanje širenja omikron soja koronavirusa stupile su na snagu u Engleskoj, u trenutku kada britanski premijer Boris DŽonson razmatra proširenje programa davanja buster doza kako bi se povećala zaštita od kovida-19.

Od jutros maske za lice su obavezne u transportu i u prodavnicama, bankama i frizerskim salonima, prenosi agencija Rojters.

Svi međunarodni putnici moraju da urade PCR test do kraja drugog dana po dolasku i da se samoizoluju dok ne dobiju rezultate, a takođe postoje ograničenja za dolaske iz 10 zemalja južne Afrike, budući da putnici iz tih zemalja moraju da idu u hotelski karantin.

Omikron nam sve bliži

Italija ima prvi slučaj

laboratorija

Italija ima prvi slučaj

28.11.2021. 18:05

Omikron nam sve bliži

Britanija je do sada prijavila 11 slučajeva varijante omikron, i dok vlada tvrdi da će ovaj broj rasti, istovremeno poručuje da je važno usporiti njegovo širenje dok se ne sazna više o prenosivosti te varijante i uticaju na vakcine.

"Mere koje danas stupaju na snagu su srazmerne i odgovorne i kupiće nam vreme u trenutku kada smo suoceni sa ovom novom varijantom“, navodi DŽonson u saopštenju.
 

"Ne samo da će nam današnji koraci pomoći da usporimo širenje varijante, već će nam pomoći da zaštitimo jedni druge i rezultate na kojima smo svi toliko radili", dodaje se u saopštenju.

Naveo je da će mere biti revidirane posle tri nedelje, ali je dodao da je zemlja u boljoj situaciji ove godine zbog kampanje vakcinacije nego što je to bio slučaj prošle godine, kada su ograničenja uvedena neposredno pre Božića.

Britanski savetnici za vakcinu su juče dali dozvolu za buster program za sve odrasle, a ministar zdravlja Sajid DŽavid je rekao da će ove nedelje biti više detalja o tome kako će se on sprovoditi.

Očekuje se da će buster doze pomoći u zaštiti od teških oboljenja čak i ako je omikron u stanju da smanji efikasnost vakcine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Papa pred 60.000 vernika, uglavnom bez maske
Papa, 15. 9. 2021.

Slovačka

15.09.2021. 14:05

Papa pred 60.000 vernika, uglavnom bez maske

Papa Franja održao je u slovačkom gradu Sastinu misu na otvorenom pred desetinama hiljada vernika uprkos pandemiji korona virusa, i pozvao ih da potraže one kojima je potrebna pomoć i pomognu im.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
-1°C
28.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve