U fokusu
13.09.2021. 13:02
Tanjug

Migovi 29, blokada grada

Merkelova u Beogradu: Rigorozne mere bezbednosti

policija
Izvor: Shutterstock

Tokom dvodnevne posete Beogradu nemačke kancelarke Angele Merkel, koja će sleteti nešto posle 16 časova na aerodrom "Nikola Tesla, na snazi će biti rigorozne mere bezbednosti, a kako prenose mediji, kancelarku će dočekati migovi 29 Vojske Srbije.

Domaćin nemačkoj kancelarki, čiji se mandat privodi kraju, biće predsedniik Srbije Aleksandar Vučić, a celom trasom kojom se ona bude kretala biće raspoređeni pripadnici MUP-a Srbije.

Na terenu će, prema rečima neimenovanog izvora Blica, biti i dva policijska helikoptera.

Oko 600 ljudi, kako se dodaje, biće direktno zaduženo za za neposrednu bezbednost kancelarke.

Reč je o više od 50 pripadnika Jedinice za obezbeđenje objekata i ličnosti, 100 pripadnika Žndarmerije, 400 pripadnika beogradske policije, deset pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i pilotima helikopterske jedinice.

Na terenu će sve vreme dežurati i nekoliko timova vatrogasaca i medicinske ekipe.

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu bezbednost rekao je za Tanjug da će mere bezbednosti koje će biti primenjene biti poput onih prilikom njene posete pre pet godina. "To je prvi stepen bezbednosti koji podrazumeva zatvaranje trase kretanja Merkel", rekao je Obradović.

Sve mere, navodi on, se primenjuju na osnovu bezbednosne procene koju rade naši organi, uz ulazne podatke koji se dobijaju u saradnji s nemačkim organima. To je jedan protokol, jedna mapa po kojem će se određivati kontramere akcije i operacije u cilju optimalne bezbednosti najviše zvanice", naveo je Obradović.

Prvi sastanak kancelarke Merkel i predsednika Vučića planiran je odmah po njenom dolasku i svečanom dočeku, koji će biti priređen ispred Palate "Srbija". Oni će razgovarati iza zatvorenih vrata u četiri oka, a nakon toga najavljene su izjave za medije.

Kancelarka, koja posle Beograda gde će i prenoćiti, ide u Tiranu, gde će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, u Beogradu će boraviti najduže.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliku penziju će primati Angela Merkel
Angela Merkel, 29. 8. 2021.

Kraj karijere?

29.08.2021. 16:26

Koliku penziju će primati Angela Merkel

Posle 16 godina na mestu kancelara, Angela Merkel uskoro ide u političku penziju, a kako piše Dojče vele svakog meseca će dobijati oko 15.000 evra i imaće gomilu slobodnog vremena, osim ako ne započne novu karijeru.
Close
Vremenska prognoza
mist
12°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve