KAKO JE OTROVAN BIVŠI RUSKI ŠPIJUN SERGEJ SKRIPAL: Britanci sumnjaju na novu vrstu nervnog gasa

KAKO JE OTROVAN BIVŠI RUSKI ŠPIJUN SERGEJ SKRIPAL: Britanci sumnjaju na novu vrstu nervnog gasa

Foto: Printscreen Youtube


Bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova ćerka otrovani su nepoznatim nervnim gasom pre šest dana u engleskom gradu Salisberiju, međutim i tu postoji misterija, jer je nervni gas smrtonosan i obično bezbojan.

” Njene oči bile su potpuno bele. Bile su širom otvorene, a iz usta joj je izlazila pena. Zatim se muškarac ukočio. Ruke su mu se prestale pomerati, ali je još uvek gledao pravo ispred sebe”, izjavio je za CBS očevidac koji je pronašao Skripala i njegovu ćerku u nesvesti.

To su klasični znaci trovanja nervnim gasom. To su potvrdile i britanske vlasti, ali nije otkriveno o kom se otrovu radi. BBC je izvestio da se ne radi o dva najpoznatija nervna gasa, Sarinu i VX-u.

Nervnim gasom prošle godine je ubijen i brat severnokorejskog predsednika Kim Džong Una.

Svi nervni gasovi imaju slično delovanje. Po hemijskom sastavu su organofosfati, fizikalno su obično bezbojne tekućine, a funkcionalno onesposobljavanju enzim acetilkolinstearazu, koji ima važnu funkciju “prekidača za gašenje” unutar nervnog sistema.

“Ako blokirate jedan od najvažnijih ‘prekidača za gašenje’ u telu i sva svetla ostaju svo vreme upaljena, u telu se mogu javiti problemi”, izjavio je jedan lekar za ABC Science.

Sve normalne funkcije tela prestaju sa regulacijom: znojenje, povraćanje, nekontrolisano mokrenje i pražnjenje creva, slinjenje, grčevi. Na kraju popuštaju mišići, zbog čega dolazi do paralize i gušenja. Iako postoje protivotrovi, često ih nije moguće primeniti na vreme. Dovoljno visoka doza nervnog gasa ubija za samo nekoliko minuta.

Radio na pesticidu, otkrio bojni otrov

Trovanje malim dozama nervnog gasa slično je kao trovanje pesticidima, što nije slučajnost. Nervne gasove slučajno je otkrio nemački hemičar Gerhard Schrader 1936. godine, dok je radio na razvoju pesticida za industrijski konglomerat IG Farben. Schraderov pesticid nije bio primjenjiv na poljima jer je uz insekte, ubijao i sisare, ali je to zaintrigirao nemačku vojsku. Spoj je dobio ime “tabun” (“tabu”).

Tabun je danas poznat kao GA gas iz G-serije, tako nazvane jer su ju otkrili Nemci (Germani). Serija sadrži i sarin (GB), soman (GD) i ciklosarin (GF).

Nemci nikad nisu upotrebili svoju zalihu nervnih gasova, ali zato su se njome tokom hladnog rata okoristili Amerikanci i Sovjeti. Posle Drugog svetskog rata otkriven je celi niz novih, još smrtonosnijih gasova. Budući da se svi nervni gasovi baziraju na fosforu, teoretski nije teško izmisliti nove.

Nervni otrovi deluju ako se progutaju, udahnu ili se nanesu na kožu ili odeću. Zbog trovanja nervnim otrovom na telima ili odeći Skripalovih, hospitalizovan je i jedan policajac. Stanje mu je sada stabilno. Skripal i njegova ćerka trenutno se oporavljaju u bolnici, a podataka o gasu koji ih je otrovao verovatno više nema traga. Iako su nervni gasovi neposredno nakon primene izrazito toksični, veoma brzo se hemijski razgrađuju.

NE PROPUSTITE:

ZA NJU SU RUSI ZAMENILI SKRIPALJA: Dok se on bori za život, fatalna Ana postala milijarderka i uživa

(VIDEO) OBJAVLJEN POSLEDNJI SNIMAK ŠETNJE OTROVANOG RUSKOG ŠPIJUNA: Šetao sa ćerkom po tržnom centru, a onda su pali u nesvest, a pena im počela da izlazi na usta

ODBEGLI PUKOVNIK RUSKE VOJNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE U KRITIČNOM STANJU: Pronađen u nesvesti u tržnom centru u Engleskoj, sumnja se da je otrovan nepoznatom supstancom, London optužio Rusiju za pokušaj likvidacije

(VIDEO) 11 GODINA OD UBISTVA ALEKSANDRA LITVINJENKA: Atentat koji je izazvao novi hladni rat u Evropi

SKRIVENI HLADNI RAT: Kako je smrtonosni kišobran sejao smrt po Evropi

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar