KUKAN: Izveštaj EK je ozbiljno interesovanje i pozitivan pritisak EU na Srbiju

KUKAN: Izveštaj EK je ozbiljno interesovanje i pozitivan pritisak EU na Srbiju

EPA-PHOTO/EPA/GERRY PENNY/GP


Poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije je kritički, objektivan i konkretan, kaže predsedavajući Odborom Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan.

On konstatuje da izveštaj o napretku Srbije u procesu proširenja pominje da je “Srbija pripremljena” u mnogim oblastima. Istovremeno, napominje da su čvrsti dokazi i konkretni rezulati ono što EU očekuje od Srbije u ovom trenutku, a ne samo određeni stepen pripreme i usvanje zakona.

Povezane vesti – Brnabićeva kritikuje Izveštaj EK

“Ovaj izveštaj vidim kao kao ozbiljno interesovanje i pozitivan pritisak EU koja želi da vidi brže kretanje Srbije na putu ka članstvu. Vremena nema za gubljenje, trebaju nam konkretni i ubedljivi rezultati Srbije”, kaže Kukan.
Kritika na slobodu medija, ne na dijalog
Kukan navodi da poslednji izveštaj ne donosi kritiku Srbije u oblasti dijaloga sa Prištinom, jer je Beograd odreagovao suzdržano na ne baš diplomatski mudar potez uvođenja taksi, ali da je kritika prisutna kada je reč o slobodi medija, što se ponavlja kao oblast u kojoj nema napretka.
“Možda je izveštaj zvučao više dramatično, ali tako ne bi trebalo da bude shvaćeno od strane naših parijatelja i partnera u Srbiji. Dakle, ne kao pritisak ili pretnja, već suprotnno, kao pozitivan interes i potreba da se vidi više konkretnih rezulata”, smatra Kukan.

Povezane vesti – Maja Gojković: U Izveštaju se pominje SzS koja nije u parlamentu

Na pitanje kako vidi reakcije zvaničnika u Srbiji na izveštaj o napretku, on napominje da ovakav izveštaj nije iznenadio zvaničnike u Briselu, ali da je ugao na koji Brisel gleda na stvari često drugačiji od ugla Beograda.

“Zato je dobro da se o tome razgovara i ukaže na potrebu da se od Srbije očekuje više. Postoje stvari na koje mi gledamo vrlo ozbiljno u procesu proširenja, a to se posebno odnosi na Srbiju koja je ključna zemlja u regionu i koja na osnovu svog razvoja može da utiče pozitivno ili negativno na zemlje u okruženju”, kaže Kukan.

Povodom dela izveštaja koji se odnosi na rad parlamenta u Srbiji, on kaže da nije u pitanju politička ocena, već stav EU da je parlament mesto za široki međustranački dijalog imeđu vlasti i opozicije, i mesto koje mora da kontroliše i nadgleda rad Vlade. On dodaje da je problem rada parlamenta prisutan svuda na Zapadnom Balkanu, a bojkot parlamenta neprihvatljiv.

Povezane vesti – PSG: Izveštaj EK je slika stanja u Srbiji

“Bojkot nije način da se bori za demokratiju. Parlament je mesto gde se bore ideje. Zato Komisija kaže da je uloga i odgovornost i na vlasti i opoziciji u Srbiji da uđu u smislen dijalog. Opoizicija ima legitimnu ulogu u domokratskim društvima i trebalo bi da ubedi narod da bi oni bili bolji kao vlast”,  zaključuje Kukan.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar