Vesti
12.08.2022. 19:20
Beta

Predeo izuzetnih odlika

Ada Ciganlija postaje zaštićeno područje

Ada Ciganlija
Izvor: Shutterstock

U Beogradu, u toku je postupak stavljanja pod zaštitu predela izuzetnih odlika "Ada Ciganlija” i zaštićenog staništa "Zimovalište malog vranca", saopštio je u petak gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Taj sekretarijat je naveo i da je započeo i proceduru stavljanja pod zaštitu predela izuzetnih odlika "Forland leve obale Dunava kod Beograda”, i da je predmet dostavljen resornom ministarstvu na dalje odlučivanje.

Izrađen je i projekat valorizacije veštačkog jezera Bela reka a trenutno je u izradi valorizacija predela "Šuplja stena" i "Stepin lug", dok je za 2023. planirana izrada valorizacije Gročanske ade, dodaje se u saopštenju.

Sekretarijat je naveo da teži da nastavi sa zaštitom prirodnih dobara, ne ugrožavajući razvoj grada Beograda i da je jedan od osnovnih ciljeva povećanje procenta površina koje imaju status zaštićenih područja.

Dodaje se da od ukupne površine Beograda, zelene površine zauzimaju 31 odsto, od toga šume 16 odsto, a javne zelene površine 15 procenata.

Zaštićena područja na teritoriji Beograda obuhvataju 1,89 odsto površine ukupne teritorije, dok je u planu da se u naredne dve godine njihov procenat poveća na 2,54, preneo je Beoinfo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svaka čast: Volonteri čistili Adu Ciganliju
Ada Ciganlija

Zaštita životne sredine

06.06.2022. 13:59

Svaka čast: Volonteri čistili Adu Ciganliju

Povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, zaposleni NIS-a, članovi Kluba volontera kompanije, učestvovali su u akciji čišćenja priobalja reke Save na Adi Ciganliji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve