Vesti
09.03.2023. 22:42
Beta

Teška situacija za Srbiju

Vučić o bezviznom režimu za Kosovo i sankcijama Rusiji

Aleksadnar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da odobravanje bezviznog režima za Kosovo od Saveta Evropske unije (EU) predstavlja ohrabrivanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija da nastavi politiku neispunjavanja obaveza iz dijaloga.

Vučić je za televiziju Hepi rekao da na osnovu izjava iz Prištine, gde je dvodnevnu posetu počeo specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, "vidi da teško da je napravljen neki napredak" i da je "gotovo siguran da je Kurti odlučan" da ne formira Zajednicu srpskih opština (ZSO).

"A da mu je lako da to učini, pokazuje i odluka Saveta EU o ukidanju viznog režima za građane takozvanog Kosova. Mi nemamo ništa protiv toga, ali trenutak u kojem se to dešava pokazuje da je to ohrabrivanje Kurtija da nastavi sa politikom neispunjavanja sopstvenih obaveza", kazao je Vučić.

Naveo je da Lajčak dolazi u Beograd u ponedeljak i da ostaje do srede, i dodao da će "dva dana provesti s njim u pokušaju da pronađu kakav-takav put napretka za normalizaciju odnosa".

Vučić je rekao da građani "moraju da razumeju trenutak" u kojem je Srbija, odnosno kakve su geopolitičke okolnosti.

"Nemamo ni deset metara prostora kuda bismo prošli, a da oko nas nije NATO, ne možemo da dovučemo ni vojnu opremu koju kupimo. U situaciji kada besni rat u Ukrajini, niko ne želi da razume posebne potrebe i okolonosti s kojima se Srbija suočava imajući u vidu ono što se dogodilo 1999. godine", kazao je Vučić.

Naveo je da "Srbi vole da se prave da se ništa nije dogodilo ni 1999. ni 2004. ni 2008. ni 2009. ni 2010. ni 2011. godine", a da se "nažalost dogodilo mnogo toga lošeg za Srbiju po pitanju Kosova i Metohije".

Dodao je da niko iz državnog rukovodstva Srbije "nije pisao nikakav plan ili predlog" za Kosovo, već da su ga pisali "zapadni moćnici iz Nemačke i Francuske, a SAD u potpunosti podržale".

Vučić je rekao da mu "ne pada na pamet da potpisuje kapitulaciju Srbije" i ponovio da "neće biti kapitulacije i predaje".

"Objasnio sam u Skupštini Srbije koliko je francusko-nemački plan loš, ali moramo da razumemo i okolnosti i zašto moramo da ostanemo u pregovorima. Nedvosmisleno sam SAD i Evropskoj uniji stavio do znanja da se Srbija neće saglasiti sa ulaskom Kosova u UN i da ga neće priznati na bilo koji način", kazao je Vučić.

Naveo je da se "neće desiti nikakve epohalne stvari" i istakao da Srbija "mora da učini sve da postigne pomirenje sa Albancima", ali da "nije optimista s obzirom na to ko je s druge strane".

"Kurti će spas videti samo u napadima na Srbe i u provokacijama, on će nastaviti priču da ne može ZSO bez priznanja (Kosova od Beograda). Ali baš ga briga, dobio je bezvizni režim, dobiće i ulazak u Savet Evrope", naveo je Vučić.

On je rekao i da ne može da se "zakune" da Beograd neće uvoditi sankcije Rusiji, ali da do sada to nije učinio zahvaljujući čvrstini srpske pozicije prema rusko-ukrajinskom sukobu.

Rekao je da Srbija duže od godinu dana "uspeva da istraje" u stavu da poštuje međunarodno javno pravo, Povelju UN i teritorijalni integritet Ukrajine, ali i da ne uvodi sankcije Rusiji zbog  svog iskustva iz 1990-ih.

"Ne zaklinjem se u cvet i u med - kako bi se u onoj pesmici reklo, da mi nešto nećemo da uradimo, niti mogu da se zaklinjem jer bi to bilo neodgovorno. Ali čvrstina naše pozicije je takva da do sada to nismo morali da učinimo", kazao je Vučić.

Dodao je da je Srbija "zbog svega što se dešavalo 1990-ih zauzela stav koji je racionalan, ozbiljan i težak za čuvanje", ali da za sada uspeva da ga sačuva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Priprema se razgovor Vučića i Zelenskog"
Ukrajina, Srbija

Amabasador Ukrajine

09.03.2023. 21:30

"Priprema se razgovor Vučića i Zelenskog"

Ukrajinski ambasador u Beogradu, Volodimir Tolkač, rekao je da bi Ukrajina "naravno bila zahvalna" ako bi se Srbija pridružila sankcijama protiv Rusije, ali da "razume da ona polazi od sopstvenih interesa, i da u nekim pitanjima zavisi od Rusije".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve