Vesti
20.02.2023. 12:14
Beta

Sajam naoružanja Abu Dabi

Vučić o mnogo jačoj srpskoj vojsci i specijalnim jedinicama

1
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "Vojska Srbije mora da bude mnogo jača" nego što je danas iako je "neuporedivo snažnija nego što je bila".

"Mi moramo da uložimo ogroman novac u odbrambenu industriju i vojsku. Imao sam razgovor sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim. Gledamo da ne oštetimo nikoga i ništa u zemlji a da drastično podignemo naše operativno-funkcionalne sposobosti, što znači borbenu gotovost", rekao je Vučić tokom posete međunarodnom sajmu naoružanja u Abu Dabiju.

On je naveo da je plan da se 2023. i 2024. godine nabavi 200 teških oruđa iz domaće proizvodnje, što je oko 300 miliona evra, kao i da postoji veliko interesovanje stranih kupaca za nabavku našeg naoružanja.

Govoreći o "besomučnom" naoružavanju u svetu, on je rekao da Priština namerava da do kraja godine nabavi 100 oklopnih vozila, delom od donacija, što je "suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenin nacija".

Naveo je da u poslednjih 70-80 godina nije bilo tako intenzivnog naoružavanja u svetu kao danas.

Predsednik Srbije pomenuo je i specijalne jedinice Vojske Srbije, za čije proširenje do 5.000 pripadnika je otvoren konkurs, biti sačinjene od lakih jedinica, jurišnih bataljona i teških jedinica, odnosno združenih taktičkih borbenih grupa.

Vučić je rekao da će lake jedinice činiti 63. padobranska brigada i 72. brigada za specijalne operacije Vojske Srbije, koje će ukupno imati između 1.800 i 2.000 vojnika, dok će Odred vojne policije za specijalne namene "Kobre" imati 500 pripadnika.

"Imaćemo i jurišne bataljone, koji će biti širi što se tiče naoružanja, koji će imati mehanizovane čete sa tenkovima, protivoklopno naoružanje i sve ono što je potrebno za ozbiljnije prihvatanje borbe, za prvo prihvatanje borbe", rekao je Vučić.

Naveo je da će teške jedinice, odnosno združene taktičke borbene grupe, osim tenkova imati i artiljerijsko oruđe, haubice, protivavionske sisteme poput "Pancira", "Kuba", "Igle" i drugih.

"Sve će to biti naši specijalci, gde ćemo ozbiljno da podignemo nivo borbene gotovosti, ili kako se danas kaže operativno-funkcionalne sposobnosti naše vojske", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da će osnovna plata u specijalnim jedinicama biti 220.000 dinara i pozvao mlade da se prijave na konkurs koji je otvoren.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vojni poziv u Srbiji sve popularniji među ženama
Vojska Srbije

U poslednje vreme.

23.01.2023. 13:05

Vojni poziv u Srbiji sve popularniji među ženama

Vojni poziv u Srbiji u poslednje vreme popularniji je među ženama nego među muškarcima pa je u prethodna dva upisna roka u Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu u Beogradu upisano više devojčica nego dečaka.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve