U fokusu
09.02.2023. 20:10
R. E.

Vojni aerodrom u Nišu

Pogledajte kako vežba 63. padobranska brigada (FOTO, VIDEO)

1
Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Na obuci pripadnika profesionalnog sastava 63. padobranske brigade i vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u toj jedinici, prikazano je pakovanje padobrana, priprema za skok i klasični i specijalni padobranski desant, zatim napad na zaposednuti objekat, kao i obuka u borenju i veranju.

Obuku na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, obišao je ministar odbrane Miloš Vučević, a  komandant jedinice brigadni general Nenad Zonić informisao je ministra Vučevića o zadacima koji 63. padobransku brigadu očekuju u narednom periodu i o obuci vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u toj brigadi.

Obilasku su prisustvovali načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Miroljub Čupić i komandant 98. vazduhoplovne brigade RV i PVO pukovnik Dragan Mrdak, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
 

Ministar odbrane izrazio je uverenje da je Vojska Srbije snažna, obučena i sposobna da brani sve njene građane i našu državu. Kako je naglasio, uverio se u to da 63. padobranska brigada, koja sledeće godine puni osam decenija postojanja, s pravom nosi “oreol slavne, junačke i odlikovane brigade”.

"Odlikovane i uspesima i pobedama u bitkama i borbama, ali i zavetovane pripadnicima koji su položili svoje živote na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Govorim ne samo na prostoru Kosova i Metohije, nego na prostoru cele Jugoslavije, jer ova jedinica primala je i nosila borbe širom nekadašnje države i ne smeju nikada ti ljudi biti zaboravljeni, red ih je spominjati", rekao je ministar Vučević.
 

Prema njegovim rečima, posebno ga raduje to što u Brigadi svi rade i sa vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka te da mladi imaju priliku da osete ponos kako je biti pripadnik 63. padobranske brigade, nositi bordo beretku, biti deo te “velike slavne porodice, jer 63. padobranska neguje taj kult, ne samo obične jedinice, nego mnogo više od toga”.

"Danas smo razgovarali i o problemima, odnosno izazovima i svemu potrebnom kako bi jedinica i dalje izvodila najbolju obuku, kako bi trenažni procesi bili još uspešniji, kako bi imali bolje pripremljene pripadnike ove brigade. I mnogo toga nas očekuje da radimo, nećemo sve moći odmah, ali svakako nešto možemo da pokrenemo", poručio je ministar odbrane.

On je istakao da će 63. padobranska, uz 72. brigadu za specijalne operacije, biti nosilac razvojnog projekta za koji je predsednik Republike dao naredbu - 5.000 pripadnika jedinica za specijalne operacije i da je neophodno da 63. padobranska brigada proširi infrastrukturne kapacitete i opremu za prijem novih pripadnika, dodaje se u saopštenju.

"Ponosan sam na njih i na sve pripadnike Vojske Srbije. U ovom mesecu će primiti veće plate za 25 odsto, a verujem da kada budemo završili projekat 5.000 pripadnika jedinica za specijalne operacije, to će biti daleko, daleko veće plate", poručio je ministar Vučević i čestitao svim pripadnicima 63. padobranske brigade na svemu što su radili prethodnih godina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve