Vesti
15.02.2023. 19:42
Beta

Aljbin Kurti

"Nisam dobio primedbe od EU na moje uslove za formiranje ZSO"

1
Izvor: Beta / AP / Franc Zhurda

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je u sredu da nema saznanja o primedbama Evropske unije koje je pomenuo šef kosovske pregovaračke ekipe Besnik Bisljimi na dva od šest Kurtijevih uslova za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

Bisljimi je novinarima nedavno rekao da posrednici u dijalogu Kosova i Srbije nisu prihvatili dva od šest Kurtijevih uslova, ali nije rekao o kojim uslovima je reč.

Kurti je rekao da mu "nije poznato da postoje takve primedbe na dva od šest uslova. Možda bi trebalo da o tome razgovaram (s Bisljimijem) i vidim kakvu komunikaciju on ima sa zemljama EU".

"Još jednom kažem: tih šest uslova, šest principa, jesu takvi koji omogućavaju da Zajednica bude u skladu sa Ustavom i zakonom, da ne bude jednonacionalna, da ima reciprocitet prava nevećinskih zajednica", rekao je Kurti posle svečanosti povodom 53. godišnjice Univerziteta u Prištini.

Kurti je pre dve nedelje u Skupštini izneo šest uslova za formiranje ZSO.

Prvi uslov je da ZSO bude u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, da ne može biti jednonacionalno niti da ima javnu ili izvršnu vlast.

Sledeći uslov je da se između Kosova i Srbije primenjuje princip reciprociteta za prava nacionalnih manjina, zatim da se ugase nelegalne strukture Srbije na severu i da se preda svo nelegalno oružje; da ZSO bude deo konačnog sporazuma i da se sprovodi nakon međusobnog priznavanja, kao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče pisma upućena pet država članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Kurti izjavio je u sredu takođe izjavio da Sjedinjene Američke Države nastavljaju da budu glavni saveznik Kosova, u normalizaciji odnosa sa Srbijom, u čijem središtu treba da bude obostrano priznanje.

Upitan o sadržaju pisma američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u kojem se kaže da Kosovo i Srbija treba da prave teške kompromise kako bi postigli normalizaciju odnosa i ostvarili sigurnost i prosperitet građana, Kurti je rekao da nije pročitao pismo, ali da smatra da su SAD i dalje glavni partner Kosova.

"I prijatelj i saveznik u našoj izgradnji demokratske države, u ekonomskom razvoju i normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji treba da budu zasnovani na međusobnom priznanju", kazao je on.

Dodao je da će, osim međusobnog priznanja, biti i drugih pitanja u tom sporazumu, ali da je međusobno priznanje u centru dijaloga i sporazuma.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Formiranje ZSO: Ćeraćemo se još
Kosovo i Srbija

Kosovo

05.02.2023. 01:00

Formiranje ZSO: Ćeraćemo se još

"Ekspresov“ prošlonedeljni intervju sa Nedžmedinom Spahijuom pokazao je jednu jako važnu stvar na primeru ZSO-a. Iako je za nas reč o Zajednici srpskih opština, a za kosovskog analitičara o Zajednici opština sa srpskom većinom, složili smo se da je njeno formiranje, bez obzira na to kako će je koja strana zvati, neophodno. Da je ona važna zbog Srba koji žive na severu Kosova.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve