Vesti
14.09.2023. 18:59
Beta

Sastanak u Briselu

Kurti: "Sastanak nije uspeo zbog uslovljavanja Srbije da se formira ZSO"

1
Izvor: Beta/AP / Virginia Mayo

Aljbin Kurti rekao je da sastanak u Briselu nije dao nikakav rezultat zbog uslovljavanja Srbije i podrške tom predlogu od izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da se prvo formira Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) kao preduslov za ostvarivanje drugih sporazuma.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da je on na sastanku predstavio predlog narednih koraka u primeni Sporazuma iz Brisela i Ohrida, da srpska strana nije imala nikakav predlog.

Dodao je da on kao premijer Kosova ne može da prihvatiti predlog Srbije da se prvo krene sa formiranjem Zajednice, kao preduslovom za primenu drugih sporazuma.

"Od 39 sporazuma, ne može se izabrati samo jedan i postaviti kao kola ispred konja", naveo je Kurti.
 

Nekoliko puta je ponovio da predsednik Srbije Aleksandar Vučićna sastanku nije dao nikakav predlog i zbog toga je sastanak završen bez rezultata, dodajući da ne može biti kompromisa, jer prema njegovim rečima ne može biti kompromisa između predloga sa redosledom poteza u primeni sporazuma iz Brisela i Ohrida i starog uslova – ZSO.

Kada sam tražio da vidim predlog koji je Srbija dala, jer mi je rečeno da postoji, posrednici nisu bili u mogućnosti da ga donesu i tek po završetku sastanka dali su mi dokument od dve stranice na engleskom i ćirilici koji je stari dokument od najmanje 6 meseci, to je bio dokument uslovljavanja Srbije da se jednom mora formirati Zajednica opština sa srpskom većinom i na kraju možemo da pređemo na osnovni sporazum", rekao je Kurti.

1
Izvor: Beta/European Council / Frederic Sierakowski

Bio sam prinuđen da Borelu i Lajčaku kažem da nisu u aprilu 2013. kada su Eštonova, Kuper, Tači i Dačić bili u prostoriji.

"U članu 10 osnovnog sporazuma (iz Brisela) stoji da se moraju sprovoditi svi sporazumi koji su obavezni i važeći i ima ih 39. Ali ne može se izabrati samo jedan i staviti ga kao kola ispred konja. Dakle, nisam prihvatio takav uslov".

"Šteta što je Lajčak prihvatio takav uslov od Srbije, i to kršeći funkciju posrednika", kazao je Kurti.
 

Prema njemu dokument koji je kasnije, nakon završetka sastanka dat, nije bio predlog već uslovljavanje, koje je, na žalost, prihvatio posrednik EU.

Kazao je da i ovom prilikom ponavlja svoju spremnost da bez ikakvih preduslova primeni sporazume iz Brisela i Ohrida.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve