Vesti
30.09.2022. 16:05
Đoko Kesić

Tajni rat

Američko "Drž’te lopova!“

Amerika, dolar, kina
Izvor: Shutterstock

"Parade ponosa“ i "briga“ za globalno zagrevanje planete samo su novo oružje Zapada, prvenstveno Sjedinjenih Američkih Država, da bi kontrolisali svet, pošto su stari modeli potrošeni. Tome dodajmo i silu straha, pandemiju kovida 19 i vakcinaciju.

Neimenovani visoki zvaničnik obaveštajne zajednice SAD nedavno je u Vašingtonu saopštio sledeću informaciju:

"Obaveštajna zajednica zabeležila je povećane aktivnosti 2014. godine do danas. Među primerima koji su izneseni u Bosni, pre izbora 2018. godine, Konstantin Malofejev tajno je pomagao finansiranje predsedničke kampanje Milorada Dodika. Taj primer jasno pokazuje da Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umesto toga omogućila kampanju vladajuće stranke i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke“, naveo je izvor iz administracije SAD u Vašingtonu.
 

Isti izvor otkriva da su "saradnici Olega Deripaske obezbeđivali fondove Demokratskog fronta u Crnoj Gori 2016. i verovatno pre izbora 2018. posredstvom neadekvatnih ugovora i ofšor kompanija“.

Visoki zvaničnik američke administracije je na brifingu, na kojem su objavljeni delovi izveštaja obaveštajnih službi, saopštio da je Rusija od 2014. uplatila više od 300 miliona dolara političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od 20 zemalja sveta – u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu, objavio je nedavno "Glas Amerike“.

Dodikov SNSD i Demokratski front odbacili su ove tvrdnje kao apsolutno neosnovane.

Mada ne toliko neočekivana, vest iz Vašingtona je zanimljiva. Prva misao vodila je zaključku da se Vašington ovim saopštenjem više bavi predizbornim događajima u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, jer poznati su tamošnji stavovi o srpskoj poziciji u Crnoj Gori i BiH. Ali nikako se ne može zaobići da ovim gestom SAD žele da diskredituju Moskvu na međunarodnom planu.

Sve pomenuto predstavlja komično-tragični deo istorije koju trenutno živimo. SAD se predstavljaju kao "najstarija demokratija u svetu“, a u surovoj višedecenijskoj prošlosti oni se predstavljaju i kao "međunarodna zajednica“. Najstarija demokratija, to piše i u enciklopediji "Britanika“, ne stanuje u Vašingtonu. Prvi moderni parlament imala je Engleska. Englezi su mudri, nisu hteli da se spore sa Amerikom jer od male vajde imali bi moguću veliku štetu.

Naivni, poput nas u Srbiji, u obraćanju visokog zvaničnika obaveštajne zajednice SAD očekivali su da on saopšti koga su SAD materijalno i vojno pomagale, koga danas finansiraju i šta je rezultat te politike na ovu temu. To se naravno nije dogodilo, što je razlog da na to podsetimo.

"To nije prvi put, oni su licemerni generalno. To je osnovni princip političkog delovanja celog Zapada, što ne iznenađuje“, kaže Siniša Ljepojević, novinar i publicista, dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz Londona. To ne bi trebalo da iznenađuje bilo koga.

Vilijam Montgomeri, karijerni diplomata SAD i prvi američki ambasador u Beogradu posle petooktobarskih promena, u memoarima priznaje da je Vlada SAD sa 70 miliona dolara finansirala ružičastu DOS revoluciju u Srbiji koja je srušila Miloševića. On nije rekao da od toga fali 30 miliona i da je to razlog zašto se on nikada ne sme vratiti u Ameriku.

Amerika dugo već finansira civilne i vojne udare po zemljama širom sveta. To traje od Drugog svetskog rata. Ali prvo organizovano na današnji način bilo je od 1952. do 1954. godine u Iranu, kada je srušen Mosadek. Tada je uspostavljena tehnologija državnog udara. Ta tehnologija je i dan-danas na snazi.

Oni su se za ovaj način vladavine svetom pripremali odmah posle Drugog svetskog rata. To je utemeljeno 1947. kada je formirana CIA. Odmah je formirana prva, front organizacija CIA, preko koje su rađene sve operacije.

Posle je formiran čitav spektar organizacija – "demokratije za razvoj“ ovoga, za razvoj onoga, napravljene su fondacije koje oslobađaju poreskih obaveza njihove donatore... Tako je stvorena ogromna mreža finansijera i izvršilaca državnih udara po svetu.

Posle Irana, čuveno je ono u Kongu, pa u Italiji i Francuskoj posle Drugog svetskog rata da na vlast ne bi došli komunisti. Po njihovim podacima, negde oko 70–75 vlada su oni srušili od tog vremena do danas u celom svetu.

"Čuven je i prevrat u Indoneziji 1966. godine. To je izvedeno spektakularno. Ovo drugo bilo je manje spektakularno“, kaže Ljepojević.

Iluzorno je očekivati da su američki slobodni mediji ovom pitanju posvetili pažnju. Ljepojević kaže da nisu zato što je to definisano kao američka misija, širenje demokratije i oslobađanje zemalja, a istovremeno njihov interes je bio povezan i sa pljačkom tih zemalja.

"To je ogroman razuđen sistem, čine ga na stotine organizacija koje su vrlo labavo zakonski regulisane. To su ogromna sredstva, a koriste se i kao crni fondovi, što u osnovi i jesu. Veruje se da ti fondovi raspolažu na godišnjem nivou sa nekoliko milijardi dolara. Ti fondovi američke vlade prebačeni su na ambasade koje i odlučuju ko će koliko dobiti para. Kolika su ta sredstva teško je utvrditi. Radi se o više hiljada organizacija. U maloj Srbiji ima ih nekoliko stotina. Rangirane su od 5000 do 300.00-400.000 dolara godišnje. Ogroman novac, strašno razuđen sistem kontrole od Sorosa, koji radi državni posao, a nije državna firma, pa preko Pjera Omidjara, vlasnika ’Ibeja’. Ne zaboravimo da je u taj program uvršćen sistem poznatih stipendija za studije i usavršavanja u SAD poput Fulbrajtove ili Karnegi fondacije... To je model koji posle dovodi do ekstremnog ponašanja – ne postoji stid, ne postoje pravila, i to je došlo do neverovatnih granica. Istina, to je model koji je sada već potrošen, ali on postoji... Sve ovo moramo vezati i sa ’Paradama ponosa’, što su uveli Barak Obama i Hilari Klinton. Pomenuti program državnog udara nadograđen je ’čuvanjem prava LGBT populacije’ i ’brigom’ za klimatske promene“, kaže Ljepojević.
 

Ugledni srpski istoričar dr Mile Bjelajac kaže da je pominjanje ruskog finansiranja političara u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini nastavak prakse primene dvostrukih standarda. Tome su bile izložene ne samo Srbija, nego SFRJ i SRJ u građanskom ratu na ovim prostorima. Savezna država je uvek optuživana za prekomernu upotrebu sile, a prećutkivala su se dejstva snaga secesionista.

"Oni su često imenovani samo kao građani, što će reći nenaoružani građani, izbegavala se reč civili, ali se koristila reč stanovništvo. Zapad je nešto slično primenjivao i u Libiji, Siriji, Egiptu, Iraku, Avganistanu i sada u Ukrajini. Dakle, kako može neko da se kune u neke vrednosti koje podrazumevaju dvostruka merila, koje podrazumevaju da postoji više kategorija žrtava. Postoje žrtve koje su visokocenjene, a postoje one koje su gotovo izjednačene sa nekim životinjama. Milionske žrtve. Ako je jedna državna sekretarka mogla da kaže da je pola miliona iračke dece vredelo tog napora protiv Sadama Huseina, čemu dalja priča? Ako je neko formirao zatvore u kojima ne vlada nikakvo pravo, a neko drugi se proziva za to isto, ili ako je sada prisutna, očito zakasnela i licemerna, poruka da neko ruši međunarodno pravo agresijom na Ukrajinu, a da se to zaboravlja kada smo mi u pitanju... O tome je govorio i predsednik Vučić u Skupštini. Dakle, ti dvostruki standardi samo svedoče o tome šta je primaran geostrateški interes i da su sva ta zaklinjanja u ’visoke i humanitarne principe’ sumnjiva i čovek treba da ih gleda sa podozrenjem. Neko sebi dozvoljava u ime ne znam kojih principa da ovoj našoj zemlji diktira kako da se odnosimo prema Srbima u Crnoj Gori i BiH. Taj zapadni svet se kloni priče o Asanžu, spreman je da olako prećuti i tu golgotu koju on kao simbol slobodnog novinarstva, slobodne reči, trpi više od 12 godina. Preti mu sad doživotna robija. Vidimo i ta politička postupanja kada su vakcine u pitanju kojoj se priklonila i Svetska zdravstvena organizacija, pa sve do držanja i licemernog postupka u slučaju da zdravom teniseru Novaku Đokoviću zabrane nastup na US openu. I ne slučajno najjači sponzori i najuticajnija kompanija tog prvenstva u tenisu je upravo ’Moderna’, jedna od dve kompanije koje su vršile pritisak i na vlastitu administraciju da se maltene i deci koja nisu ugrožena daju te vakcine“, zaključuje dr Mile Bjelajac.
 

Na kraju, ako priču o ruskom finansiranju srpskih političkih stranaka u Republici Srpskoj i Crnoj Gori prihvatimo kao uznemiravajuću novinu, naivni smo. Kredibilni sagovornici "Ekspresa“, koje smo citirali, kažu da Srbija mora da se uspravi, jesu teška vremena, ali ta slična vremena u istoriji, uz hrabrost, tražila su i mudrost.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Žozep Borel: "Putina treba shvatiti ozbiljno"
12345

Rat u Ukrajini

24.09.2022. 16:34

Žozep Borel: "Putina treba shvatiti ozbiljno"

EU mora ozbiljno da shvati pretnje Vladimira Putina o tome da bi mogao da upotrebi nuklearno oružje u sukobu u Ukrajini, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i Bezbednost Žozep Borel.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve