Vesti
28.08.2022. 17:35
Beta

Mandatarka

Ana Brnabić o novoj Vladi, Vučeviću, Evroprajdu...

ana brnabic, 28. 8. 2022.
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da veruje da će vlada biti formirana u septembru.

Brnabić je za televiziju Prva kazala da će u vladi sigurno biti Siniša Mali, Miloš Vučević, Ivica Dačić, ali da o kadrovima još nije vreme da se govori u javnosti.

"Od trenutka kada dobijete poverenje i imenuju vas za mandatara do trenutka kada ste premijer ima dosta posla i mnogo izazova. Treba završiti i pregovore sa koalicionim partnerima", rekla je ona.

Prema njenim rečima, u budućnosti je najvažnije da Srbija ima jedinstvo, posvećenost i snagu.

Brnabić je rekla da će cilj nove vlade biti dalje jačanje srpske ekonomije i pored teških uslova.

"Cilj je da nastavimo da rastemo i da jača ekonomija, što deluje gotovo nemoguće ali verujem da jeste moguće. Nije moguće u smislu više sati radi, ali u vidu efikasnosti svakako jeste", navela je.

Kako je rekla, za nju je velika čast što je ponovo predložena za mandatara, a da su pohvale predsednika Srbije Aleksandra Vučića najveće priznanje za sav njen trud.

Brnabić je potvrdila da je dogovor da ona bude na čelu vlade do 2024. godine, ali da je ta odluka bila teška.

"Mi smo razgovarali otvoreno, iskreno. Presudilo je što je kriza tolika, da je važno upravljanje vladom, da bi Milošu Vučeviću možda trebalo malo vremena da se nekako saživi sa tim... To je i meni bilo potrebno 2017. godine", rekla je Brnabić.

Govoreći o odluci da Srbija ukine izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, Brnabić je rekla da je ta odluka u granicama "nečega što možete da očekujete".

"Nismo imali previše prostora", rekla je ona i dodala da je Vučić morao da razgovara i traži prostor ali da je pre svega sporan dokument potpisan 2011. godine sa kojim se, kako navodi, predsednik Srbije ne slaže ali mu je u obavezi da ga se pridržava i da ga brani.

"Mi smo morali da pregovaramo u odnosu na sporazum koji je potpisan 2011. godine. Vučić je ozbiljan državnik. Mi mislimo da taj sporazum nije najbolji za građane Srbije, ali ga je neko potpisao u ime cele Srbije. Na kraju krajeva, Vučić je uspeo da napravi najbolju opciju", rekla je ona.

Prema njenim rečima, Srbija će se boriti protiv odluke o preregistraciji vozila ali je važno i da svi kapaciteti budu usmereni ka sprečavanju nasilja na Kosovu Metohiji.

Upitana o izjavi predsednika Srbije da će manifestacija Evroprajd biti otkazana ili odložena i najavi koordinatora manifestacije Gorana Miletića da će se organizatori žaliti sudu ukoliko budu dobili formalnu odluku o tome, Brnabić je kazala da će narednih dana imati sastanke.

Ocenila je da će država biti ranjivija u trenucima kada to ne sme da dopusti ukoliko energija Srbije bude usmerena na održavanje Evroprajda.

"Ova godina je teška. Ovaj septembar je težak. Čeka nas pakao. Svi naši kapaciteti moraju biti usmereni na to da sprečimo bilo kakvo naselje na Kosovu, a ako neki deo ode na Prajd - Srbija će biti ranjivija", rekla je ona ističući da je SNS obezbedila da Prajd bude osam godina održavan u Srbiji i pokazala do koje mere se poštuju ljudska prava.

Brnabić je rekla da joj nije jasno kako niko od organizatora ne zahvali vlastima i prizna da je "i ovo je mnogo" za Srbiju, a ne da se stalno traži neki razlog za sukob.

"Ako ne sačuvamo mir, nema Prajda", istakla je Brnabić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ana Brnabić najavila povećanje penzija
1

Važno

24.08.2022. 15:34

Ana Brnabić najavila povećanje penzija

Planirano kumulativno povećanje penzija u novembru 2022. godine i januaru 2023. godine iznosiće oko 19 odsto, rečeno je na sastanku predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima penzionerskih udruženja - Udruženje sindikata penzionera Srbije, Saveza penzionera Srbije i Sindikata penzionera Nezavisnost.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve