Vesti
21.01.2023. 21:20
Beta

Stručnjak za Balkan

"Tajnost dijaloga Srbije i Kosova izaziva nove krize"

kosovo-srbija-2.jpg

Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da je neotkrivanje detalja sa sastanaka zapadnih posrednika sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem signal da i dalje postoji blokada u procesu dijaloga, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

Prištinu i Beograd su u petak posetili specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo - Srbija Miroslav Lajčak, u pratnji američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, izaslanika Francuske Emanuela Bonea, izaslanika Nemačke Jensa Pletnera i savetnika italijanske vlade Frančeska Taloa.

Tema razgovora bio je predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, za koji su posrednici sa zapada istakli da očekuju više razumevanja Prištine za mogućnosti koje predlog nudi.

U međuvremenu, u Beogradu su, prema njihovim rečima, primetili "odgovoran pristup i spremnost na teške odluke".

Veber, inače viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu, ocenio je da je problem u tim razgovorima to što se oni vode iza zatvorenih vrata, dok "i dalje ima otpora u pokušaju da se napravi napredak u pogledu predloga EU ili takozvanog nemačko-francuskog predloga".

"Sve dok je pozadina ovakvog pristupa nejasna i nejavna, teško je proceniti postoji li zaista neka dinamika, bilo kakav plan koji se servira sa određenim rokovima koji su od određenog i važnog međunarodnog konteksta ili je sve to samo pokušaj da se ponudi stranama, kako bi se postigao brz napredak", rekao je Veber za RSE.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sastanak Lajčaka i Kurtija trajao duže od dva sata
Miroslav Lajčak

"Nije bio lak"

20.01.2023. 13:58

Sastanak Lajčaka i Kurtija trajao duže od dva sata

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak izjavio je posle dvosatnog sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da delegacija koju čine predstavnici EU, SAD, Fracuske, Nemačke i Italije predstavlja važan signal za snažnu posvećenost postizanju sporazuma Kosova i Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve