BRNABIĆ O PETICIJI LEKARA: Razumem frustraciju, ali dajte bolje predloge

BRNABIĆ O PETICIJI LEKARA: Razumem frustraciju, ali dajte bolje predloge

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da razume frustraciju medicinskih radnika koji su potpisali peticiju za smenu Kriznog štaba, jer je svesna da su pod velikim pritiskom i da se već šest meseci bore protiv koronavirusa, ali i pozvala da u borbi protiv te bolesti budemo ujedinjeni.

Gostujući na TV Pink, Brnabić je navela i da u pismu te grupe lekara, koje su poslala Vladi Srbije, nije pročitala nijedan novi predlog u borbi protiv korone, već su pozvali građane na poštovanje epidemioloških mera Kriznog štaba, čiju, navodi, smenu traže.

 FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

“Razumem svu frustraciju zbog krize koju je virus korona izazvao, posebno medicinskih radnika, ne samo kod nas, već i svuda u svetu, jer se oni šest meseci bore sa ovim. Razumem i peticiju, jer je zdravstveni sistem zbog pritiska na ivici kolapsa, ali pokažite mi sistem u svetu koji nie na ivici kolapsa”, upitala je Brnabić.

Kazala je da su zdravstveni sistemi mnogo razvijenijh zemalja bili u kolapsu i podsetila na slike iz marta i aprila koje su dolazile iz Španije, Francuske i Italije, gde su ljudi umirali u čekonicama i na hodnicima bolnica ili kod kuće, jer nije bilo mesta u bolnicama.

Povezane vesti – Brnabić: U Srbiji niko nije preminuo jer nije bilo respirator

Brnabić je dodala da ipak u tim zemljama nije bilo peticija, kao kod nas, za smenu epidemiologa i ostalih medicinskih stručnjaka.

Premijerka kaže da u pismu grupe lekara vidi dosta “kontradiktornosti” i navela da je loše kada se ovako važna situacja, kao što je borba protiv korone, koristi za političku borbu.

“Ja sam se na sednici Kriznog štaba izvinila svim stručnjacima koji tamo sede, zato što svi ti napadi nisu napadi na njih, već na predsednika Vučića i čitavu vladu”, navela je Brnabić.

FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC

FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Navela je da se sadašnja vlast i Krizni štab od početka epidemije bore i sa brojnim nezadovoljstvima dela društva, te podsetila da kada su uvedene restriktivne mere jedan deo građana je zbog toga “lupao u šerpe” i tvrdio da virus nije opasan i da nije u redu ljude zatvarati u kuće.

“Onda, kada smo popustili mere, ali podsećam da nikada nismo proglasili kraj epidemije, već smo rekli da sve mere ostaju kao preporuka, onda su nas kritikovali zašto smo ukinuli vanredne mere i pozvali na ličnu odgovornost. Pa vi ste tražili ličnu odgovornost…”, rekla je Brnabić.

Povezane vesti – BRNABIĆ: U Srbiji slobodno oko 1.500 respiratora

Navela je da su bili kritikovani i zbog sumnje da Srbija nema dovoljan broj respiratora, iako ih je, kaže, bilo, a onda kada je država počela da nabavlja respiratore sa više strana bili su kritikovani za trošenje novca na respiratore koji nisu potrebni u tolikoj meri.

“Imam utisak da sve što mi radimo nije dobro i da je uvek suprotno”, zaključila je Brnabić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar