Vesti
18.03.2020. 23:26
Tanjug

Brnabić: Srbija ima 6.000 kreveta za obolele, u planu 10.000

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbija se dosta dobro pripremila i ima 6. 000 spremnih kreveta za obolele od koronavirusa kojima to bude potrebno, a nalog je predsednika Aleksandra Vučića da imamo 10. 000 ležajeva, istakla je večeras predsednica Vlade Ana Brnabić.

Kazala je, na konferenciji za štampu, da je cilj da se u narednih 4 do 5 dana organizuje još dodatnih kreveta, kao i mesta za respiratore koji stižu.

Prenela je i da su se javili hoteljeri koji su stavili svoje hotele na raspolaganje zdravstvenom sistemu u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Bivši direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije dr Mijomir Pelemiš rekao je da bi voleo da nemamo nijednog pacijenta na respiratorima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bs

"Gledajući okolne zemlje, region, svet mi smo uspeli da usporimo ovu epidemiju koliko smo mogli. Virus ne zna za granice, ne može se zaustaviti. Nije automobil da staneš na kočnicu i nema dalje", naglasio je on.

Pelemiš je kazao da je šest obolelih na respiratoru, a svaki koji je na respiratoru je životno ugrožen, što ne mora da znači da će da umre.

"Kako će se kretati epidemija, razna su proročanstva, a ja ne volim da se bavim time. Broj obolelih se povećava, a to smo i očekivali. Za nas je velika opasnost da se pojavi veliki broj obolelih. Srbija danas ima spremnih 6.000 kreveta za obolele od korona virusa. Spremni smo i imamo obučene zdavstvene radnike sa svim protokolima", podvukao je on.

Povezane vesti - "Od juče trend ubrzavanja rasta broja zaraženih"

"Ovaj virus napada najviše moju generaciju, ali napada i druge, ali ti drugi će proći bolje nego ja ako se zarazim, imaju veće šanse da ozdrave. Oni imaju malu šansu da dobiju bolest, ali mogu da je šire. Pričali smo da bolesnik nije zarazan u inkubaciji, a sada su nam objasnili da je dva dana pre pocetka bolesti ta osoba zarazna", podvukao je Pelemiš.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bs

Rekao je da oni koji se ponašaju neodgovorno ugrožavaju sebe, a tako i Srbiju, koju imamo samo jednu jedinu.

Kazao je da u Srbiji imamo svu terapiju koju celi svet koristi u ovom trenutku, sem jednog leka koji nije registrovan, koji je u fazi ispitivanja.

"Svi naši bolesnici će biti zbrinuti na najbolji mogući način. Važno je da ponovimo našim ljudima koji po Ustavu imaju pravo da uđu u zemlju, ali molimo ih da malo odlože dolazak dok ne stabilizujemo situaciju, dok ne vidmo kako će se virus dalje ponašati, a to ne zna niko", rekao je on.

Povezane vesti - UKUPNO 89: U Srbiji još šest osoba zaraženo koronavirusom

Ukazao je da niko ne zna sve o ovom virusu, i da može da odgovorno tvrdi da će se to znati tek iduće godine, ali da znamo dosta da možemo da se borimo protiv njega.

"Ono što treba da saznamo, pomoći će u narednom periodu ako ga bude, jer ne pojave se ponovo svi virusi. Mi se spremamo od početka, idemo više koraka napred. Sve što je država pomogla i preduzela je da kupimo vreme da možemo da se izborimo sa problemom, da nemamo 1.000 obolelih u jednom danu, što bi bio problem za nas", kazao je on.

Šta treba da znate:

Koji su simptomi koronavirusa i kako možete da odredite razliku između Covida-19 i gripa?

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve