Vesti
19.11.2022. 15:34
Beta

Samit Frankofonije

Dačić i Makron - više od "prijateljskog ćaskanja"

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić se sreo sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom na margini 18. Samita Frankofonije u Đerbi u Tunisu, preneo je Dačić na svom Instagram profilu.

"Iskoristio sam kratak susret sa Makronom ne samo za prijateljsko ćaskanje, već i da ga podsetim na to koliko su nam neke teme važne da očekujemo podršku Francuske u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu," napisao je Dačić na Instagramu uz priloženih nekoliko slika sa francuskim predsednikom.

On je rekao da su uspeli kratko da razmene mišljenja o aktuelnim pitanjima važnim za bialteralne i regionalne odnose kao i da se prisete Makronove posete Beogradu.

"Multilateralni skupovi, kakav je Samit Frankofonije na kome učestvujem, a kojji je u tuniskoj Đerbi okupio najviše predstavnike frankofonog sveta i njihovih prijatelja, savršena su prilika za susrete sa svetskim zvaničnicima", napisao je Dačić. 

Na 18. Samitu Frankofonije u Đerbi učestvovalo je 75 delegacija, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predvodio je u subotu srpsku delegaciju.

Osim sa Emanuelom Makronom, Dačić se sastao sa ministrom inostranih poslova Кipra Janisom Кasulidisom, sa kojim je razgovarao o dinamici političkog dijaloga dve zemlje, evropskim integracijama i saradnji u oblastima od zajedničkog interesa, naročito u oblasti privrede i energetike.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili situaciji u regionu, sa osvrtom na aktuelna dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini, navodi se u saopštenju.

Dačić je izrazio zahvalnost na podršci očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i istakao da je to posebno važno u trenucima kada Kosovo pokušava da postane članica Saveta Evrope, ali i planira da aplicira za članstvo u EU.

Dačić se sastao svojom belgijskom koleginicom Ađom Labib sa kojom je razgovarao o nastavku konstruktivnog političkog dijaloga, koji je bio intenzivniji u prethodnom periodu, uz očekivanje poseta belgijske strane.

Sagovornici su posebno istakli da se zalažu za dalji razvoj ekonomske saradnje, imajući u vidu postojeće belgijsko ekonomsko prisustvo u Srbiji, ali i privlačenje daljih investicija i povećanje robne razmene dve zemlje.

Dačić i belgijska ministarka takođe su istakli da postoji prostor za unapređivanje saradnje u okviru Frankofonije, u pogledu aspiracija Srbije da postane punopravna članica ove organizacije.

Šef srpske diplomatije imao je i kraće susrete sa ministarkom spoljnih poslova Andore Marijom Ubah Font i delegiranim ministrom iz Кabineta premijera Кambodže Boritom Oučom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dačić o članstvu Kosova u EU: "Bolest je uzela maha"
Evropska unija

Ministar spoljnih poslova

07.11.2022. 09:40

Dačić o članstvu Kosova u EU: "Bolest je uzela maha"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da namera Prištine da uputi zahtev za članstvo Kosova u Evropskoj uniji (EU) "nije iznenađujuća vest, jer je bolest - ludilo dostiglo vrhunac i uzelo kritičnog maha", dodajući da "čitav svet vidi da je Aljbin Kurti ekstremista koji svojim potezima ugrožava mir i stabilnost".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve