DAČIĆ NAJAVLJUJE: Od decembra malo intenzivniji razgovori o KiM

DAČIĆ NAJAVLJUJE: Od decembra malo intenzivniji razgovori o KiM

FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ bk


Nije realno očekivati neke velike napretke u dijalogu Beograda i Prištine, ali bi od decembra mogli da počnu malo intenzivniji razgovori, izjavio je prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, koji se u utorak na Bledu sastao sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Metju Palmerom.

Dačić je za televiziju Prva rekao da očekuje da će SAD izvršiti dodatni pritisak na novu prištinsku vladu da ukine takse i tako stvori uslove za nastavak dijaloga.

Sa Palmerom je, kaže, najviše razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

“Njihova su očekivanja da će ti razgvori biti intenzivirani. Čeka nas jedan period tranzicije u EU, od Federike Mogerini ka Žozepu Borelu, a posle su izbori u Srbiji”, podsetio je ministar.

Podsetio je i da je Palmer dugo godina prisutan na Balkanu, te pojasio da on ostaje na funkciji zamenika pomoćnika državnog sekretara, a biće zadužen i za region Zapadnog Balkana.

Povezane vesti – “NIJE MU LAK ZADATAK” Dačić: Imao sam pozitivan sastanak sa Palmerom

Palmer ga je, ističe, informisao o svojim prioritetima koji nisu vezani samo za dijalog Beograda i Prištine, nego i za BiH, kao i za pitanje da li će Severna Makedonija i Albanija otvoriti pretpristupne pregovore.

Dačić je pojasnio i svoju izjavu kada je Palmeru u šaljivom tonu rekao da od njega ne očekuje ništa, ali da očekuje od njegove supruge koja je Beograđanka.

Neki mediji su, kaže Dačić, tu njegovu izjavu skratili pa je ona kao takva na društvenim mrežama karikirana tako da se može steći utisak da je njegova namera bila da napravi neku neumesnu primedbu.

foto: Nemanja Jovanović

foto: Nemanja Jovanović

“Naprotiv. Rekao sam da očekujemo od njegove supruge više zato što je rođena u Beogradu, a kod nas postoji izreka da si “ti odante, odakle ti je supruga”, precizirao je Dačić napominjući da taj deo njegove izjave mediji nisu objavili.

Upitan kakva je bila reakcija Palmera na tu njegovu šalu, Dačić je rekao da se samo nasmejao.

Ne razume, kazao je, zašto su neki mediji skratili tu njegovu izjavu i time izmenili njen smisao.

Povezane vesti – DAČIĆ OCENJUJE: Imenovanje Palmera-želja SAD da brže reše Kosovo

Ukazao je da ne misli da je prednost Srbije to što je Palmerova žena Beograđanka.

“On (Palmer) će morati sada da se dokazuje da nije pristrasan, odnosno da nije na našoj strani. Očekujem da Beograđanka uradi nešto”, rekao je Dačić.

Upitan o još jednoj u nizu nezgoda ezgodi koja je zadesila njegov avion na putu ka Sloveniji i da li će ubuduće promeniti prevozno sredstvo, ministar kaže da generalno voli taj avion jer je njime leteo u mnoge zemlje, pre svega zemlje Afrike i Kariba, da bi neke od njih povukle priznanje tzv. Kosova.

“Nije bilo prijatno”, rekao je Dačić i dodao da je to bio prvi put da avion u kojem se nalazi pogodi grom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar