Vesti
31.08.2019. 11:49
R.E./Tanjug/Foto: Nemanja Jovanovic

DAČIĆ OCENJUJE: Imenovanje Palmera-želja SAD da brže reše Kosovo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Imenovanje Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za Balkan je znak da američka administracija želi da da pogura pregovarački proces Beograda i Prištine, ocenio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ističući da se neće menjati format dijaloga i da će se i dalje voditi u Briselu.

"To je znak da SAD žele da na neki način formalizuju ono što stalno govore, a to je da se podstakne brzo rešenje ovog pitanja, odnosno da se podstaknu sve strane na zapadnom Balkanu da se gradi regionalni mir i stabilnost. Nije tu krucijalan samo ovaj izbor, već je ključno pitanje da li će se izvršiti pritisak na Prištinu da ukine takse", rekao je Dačić za RTS.

On je naglasio da nije iznenađen imenovanjem Palmera za specijalnog predstavnika SAD za Balkan jer je, kako je rekao, i do sada, na neki način, obavljao tu funkciju.

Dačić je rekao da Palmer dobro poznaje situaciju u regionu, ali je ocenio da je njegov "hendikep" što je bio dugo godina u Stejt departmentu i ima utvrđen sistem vrednosti i način razmišljanja "koji možda u određenom trenutku stvara određene stereotipe u postojećoj situaciji".

"Ali mislim da dobro prati tu liniju nove američke administracije i želje da se postigne rešenje koje će biti trajno i ubrzavanje tog rešenja", rekao je Dačić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

On je dodao da je to potvrda svega što je govorio ranije.

"Je l'' sam govorio da je američka administracija promenila svoj stav, je l'' sam govorio da američka administracija nije promenila stav o nezavisnosti Kosova, nego o tome da to pitanje nije rešeno, i da treba da se rešava. Što bi imenovali specijalnog predstavnika da je ta stvar rešena?", upitao je šef srpske diplomatije.

Povezane vesto - Brisel: Nema novih uslovljavanja za ulazak Srbije u EU

Dačić je istakao da i dalje postoje stvari oko kojih nema saglasnosti između Srbije i SAD, ali je rekao da je imenovanje Palmera znak da američka administracija želi da da pogura pregovarački proces.

"Neće se menjati format, u Briselu će ostati da se vodi dijalog, ali neki rezultati, videćemo...Zavisi i od izbora u Prištine. Svi obećavaju iz Prištine da će da ukinu takse čim se završe izbori, da li će to biti, to je sada pitanje", poručio je Dačić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On je rekao da će Palmer zadržati funkciju zamenika pomoćnika državnog sekretara u Stejt departmentu i da će, pored toga, obavljati funkciju specijalnog predstavnika za Balkan.

Pročitajte još - Mogerini: Potrebno da se Beograd i Priština vrate pregovorima

Šef diplomatije istakao je da funkciju specijalnog predstavnika imaju i neke druge zemlje, između ostalog Nemacka.

Dačić je istakao da je Palmer oženjen Beograđankom, ali je rekao da ne zna koliko je to prednost, a koliko mana jer će, kako je naveo, morati da dokazuje da nije pristrasan.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve