Vesti
08.07.2019. 15:53
Tanjug/Foto: Oksana Skendžić

DAČIĆ: Ne treba nam nikakva nagrada, mesto nam je u EU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Regionu treba jača uloga i veći angažman u EU, inače Unija neće biti taj tip sna, slobode i demokratije kakvoj smo težili, poručio je šef diplomatije Ivica Dačić.

On je na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi dodao da je Srbiji i celom regionu mesto u EU.

Dačić je na sastanku rekao da je Srbija spremna da nastavi da radi sa svim zainteresovanim stranama na unapređenju političke klime i dijaloga, pomirenja, tolerancije i otvorenosti prema saradnji.

Povezane vesti - Borisov: Pomoći ćemo braći Srbima

To je istakao kao ključni preduslov za stabilnost i prosperitet regiona Jugoistočne Evrope i njegovih građana.

"U tom smislu, nemamo nerealna očekivanja, nama ne treba nikakva nagrada EU, već samo pravedna valorizacija onoga što smo postigli; da bude primećen i uvažen napor koji ulažemo u ovaj proces. Smatramo da je Srbiji, ali i celokupnom regionu, mesto u EU. Bez integrisanog zapadnog Balkana ni evropski prostor nije kompletan. Usudiću se da kažem da nam je potrebna jača uloga i veći angažman EU, inače Evropa neće biti taj tip sna, slobode i demokratije kakvoj smo težili", naveo je Dačić.

Konstatovao je da u regionu svi imamo velika očekivanja od EU i pokušavamo da pronađemo svoje mesto u njoj i ponovio da je među glavnim spoljnopolitičkim prioritetima Srbije članstvo u EU.

"Neodvojivo od toga ide i naša posvećenost i predanost regionalnoj saradnji i njenom jačanju, rešavanju otvorenih i još uvek nerešenih regionalnih pitanja. Smatramo da smo dokazali, a nastavićemo i ubuduće da se tako ponašamo, da je Srbija pouzdan i predvidiv partner, koji stabilnost regiona ističe u prvi plan, a kompromis i dogovor kao nešto što nema alternativu", istakao je Dačić.

Povezane vesti - Vučić: Dogovorili bismo se sa Prištinom da su nas pustili na miru

Naveo je da Srbija prolazi kroz brojne i sveobuhvatne reforme u gotovo svim segmentima društva i da je u tom smislu naš evropski put dodatno olakšao proces postepenog usklađivanja "našeg sistema sa standardima EU".

"Usvajanje i dostizanje tih standarda jedan je od najvažnijih prioriteta Vlade Republike Srbije. Reforma našeg društva, neodvojiva je od procesa evropskih integracija, a napredak u reformama trebalo bi da prati i napredak na putu integracija. Cilj nije i ne može da bude samo puko otvaranje poglavlja, već je cilj dostizanje standarda i njihovo zatvaranje", podvukao je šef srpske diplomatije.

Međutim, kako je istakao, Srbija u odnosu na druge ima još jedno dodatno poglavlje, odnosno obavezu, a to je normalizacija odnosa sa Prištinom.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve