Vesti
24.10.2023. 17:51
Beta

Istraživanje

Devet od deset Romkinja je bar jednom doživelo neki oblik nasilja

žena, muškarac, nasilje
Izvor: Shutterstock

Devet od deset Romkinja najmanje jednom je doživelo nasilje, pokazali su danas predstavljeni rezultati istraživanja Romskog centar za žene i decu "Daje".

Utvrđeno je i da 70 odsto Romkinja ne prepoznaje ekonomsko nasilje, a da svaka druga ne prepoznaje seksualno nasilje.

"Ovi podaci ne predstavljaju realnu sliku stanja. Situacija je još gora. Mi ne možemo da dođemo do žena koje trpe najveće nasilje", rekla je koordinatorka istraživanja Jelena Marinković na predstavljanju rezultata u beogradskom Medija centru.

Pravnica organizacije "Daje" Maja Škorić ocenila je da Romkinje često nisu svesne da trpe nasilje pošto je po njenim rečima, u romskim porodicama ono "najčešće normalizovano".

Istraživanje je pokazalo da je 67 odsto Romkinja stupilo u dečje brakove, a da svaka druga rodi dete pre punoletstva.

Oko 40 odsto romskih devojčica završi osnovnu školu, a njihovo školovanje najčešće bude prekinuto zbog dečjih brakova i siromaštva.

Osnivačica centra "Daje" Nada Đuričković je kao jednu od preporuka iznela da je potrebno unaprediti saradnju nadležnih institucija i nevladinih organizacija uopšte, a posebno kad ima rizika od ranih, dečjih brakova.

"Kada devojčice počnu da izostaju iz škole, postoji rizik da su stupile u maloletnički brak. Tada institucije moraju brzo da reaguju", ukazala je koordinatorka istraživanja Jelena Marinković.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zabrinjavajuće: U 2023. već 27 krivičnih prijava za nasilje u porodici
Nasilje nad decom

Niš

19.07.2023. 14:45

Zabrinjavajuće: U 2023. već 27 krivičnih prijava za nasilje u porodici

U prvih šest meseci ove godine na teritoriji Policijske uprave u Nišu podneto je 27 krivičnih prijava za nasilje u porodici i izrečeno je 644 hitne mere po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, rečeno je agenciji Beta u toj policijskoj upravi. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve