Vesti
17.03.2020. 13:29
Tanjug

DIREKTOR SZO: Uputićemo Srbiji neophodnu pomoć

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejezus izjavio je da će SZO uputiti neophodnu pomoć Srbiji u borbi protiv korona virusa, u skladu sa raspoloživim resursima.

On je u telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem rekao da je svetu danas više nego ikada neophodna solidarnost jer se radi o problemu koji pogađa sve i moguće ga je prevazići samo zajedničkim delovanjem.

Dačić je u razgovoru pohvalio aktivnosti SZO u nastojanju da se pomogne svim državama koje su zahvaćene globalnom pandemijom virusa Covid 19, kao i na pomoći Organizacije Srbiji, posebno u vidu testova za detekciju virusa, što će biti od velike važnosti za sprečavanje rasta broja obolelih u našoj zemlji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je upoznao generalnog direktora sa aktuelnom situacijom i aktivnostima koje Vlada Srbije preduzima u cilju zaštite svog stanovništva.

Izrazio je bojazan da bi rast broja obolelih u narednom periodu mogao da dovede do nedostatka neophodne medicinske opreme, testova za detekciju virusa i deiznfekcionih sredstava i zamolio generalnog direktora da SZO Srbiji uputi neophodnu pomoć.

Šta treba da znate:

Koji su simptomi koronavirusa i kako možete da odredite razliku između Covida-19 i gripa?

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Dačić i generalni direktor Gebrejezus, dugogodišnji prijatelji iz vremena kada je Gebrejzus bio ministar spoljnih poslova Etiopije, dogovorili su se da ostanu u stalnom kontatku kako bi uz pomoć i podršku Svetske zdravstvene organizacije, Srbija, kao i ostale pogođene zemlje u najbržem roku pobedile ovu opaku bolest.

Nakon razgovora generalni direktor SZO se na svom Tviter nalogu zahvalio ministru Dačiću na pozivu i istakao da će SZO podržati Srbiju u borbi protiv korona virusa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve