Vesti
11.10.2021. 10:16
Tanjug

Aleksandar Vučić

"Dobro došli kući": Samit nesvrstanih u Beogradu (FOTO)

SAmit nesvrstanih
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Rečima "dobrodošli kući", predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je svoje obraćanje na otvaranji Komemorativnog samita povodom 60 godišnjice od održavanja prvog Samita Pokreta nesvrstanih (NAM).

"Nadam da nećemo samo o prošlosti razgovarati, već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo. Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan" poručio je predsednik Srbije. 

"Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u sebi nosi mir. Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj", istakao je Vučić.

Samit nesvrstanih
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

On je naglasio da je međunarodna saradnja uz poštovanje fundamentalnih principa jedini put ka razvoju i prosperitetu čovečanstva i istakao da Agenda održivog razvoja UN 2030., prema njegovim rečima, ističe i promoviše tri principa - mir i bezbednost, razvoj i ljudska prava.

"Srbija kao pravni naslednik Jugoslavije, osnivač UN i NAM-a je ponosni promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih normi. Velika mi je lična privilegija i čast za Srbiju što smo se okupili u Beogradu, gde ćete se osećati kao kod kuće. Uveren sam da će Beograd kao viševekovni simbol, raskrsnica civilizacija, tačka kontakta istoka i zapada za različite civilizacije i religije, može da vas podstakne na dijalog i izgradnju novih mostova saradnje“, poručio je Vučić.

Rekao je da mu je posebno drago što ima priliku da vidi prijatelje iz udaljenih zemalja, kojima teška situacija Covid-19 nije bila prepreka da doputuju u Beograd, čime su pokazali koji značaj pridaju ovoj organizaciju, ali i ukazuju čast Srbiji.

"U vreme, kada nažalost ima samo nekolicina multilateralnih sastanaka u svetu biće ovo izuzetna i retka prilika da razgovaramo o svim pitanjima licem u lice“, kazao je on.

Naveo je obeležavanje prve konferencije NAM 1961. želja da se oda počast Pokretu koji je vreme blokovskih podela dao značajan doprinos i viziju koja je zasnovana na poštovanju.

"Nije bilo mesta u Pokretu za dominaciju jedne države nad drugom. Nadam da nećemo samo o prošlosti razgovarati, već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo. Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan“, uveren je on.

Samit zajednički organuzuju Azerbejdžan i Srbija, a brojni svetski zvaničnici razgovaraju danas i sutra na Beogradskom sajmu, u gradu u kome je Pokret održao prvu konferenciju 1. septembra 1961. godine.

Alijev se učesnicima skupa obratio video linkom.

Prethodno su predsednik Vučić, kao i ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana Nikola Selaković i Džejhun Bajramov dočekali zvanice.

Među učesnicima skupa su predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, minister spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sve je spremno za Samit nesvrstanih
Nesvrstani, 10. 10. 2021.

Beograd

11.10.2021. 01:05

Sve je spremno za Samit nesvrstanih

Lista učesnika koji su doputovali u Beograd na Samit u čast Pokreta nesvrstanih zemalja je kompletirana, a u glavni grad Srbije u nedelju uveče su stigli i ministri spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov i Saudijske Arabije Fejsal bin Farhan bin Abdulah.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve