Vesti
27.04.2021. 14:19
Tanjug

"I u miru"

DODIK: Red je da o svojim životima odlučujemo sami

MIlorad Dodik, Republika srpska, BiH
Izvor: EPA/ANDREJ CUKIC

Milorad Dodik izjavio je da stavovi Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) nastavljaju da služe i povlađuju politici političkih predstavnika bošnjačkog naroda, koji, podsetio je, za građane Republike Srpske ne kažu samo da su stanovnici manjeg BH entiteta, već nas, kako je rekao, nazivaju i genocidaši.

"Kada su već odlučili da potroše papir i da se oglase, članovi PIC-a imali su priliku da poruče svojim bošnjačkim partnerima da ne mogu da grade državu sa onima koje 25 godina pokušavaju razvlastiti, omalovažiti, a sada i direktno vređati", rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Upitan da prokomentariše zajedničku izjavu Upravnog odbora PIC-a, koju nije podržala Ruska Federacija, u kojoj su osudili "trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi mirna disolucija BiH", Dodik je naglasio da Republika Srpska zadržava pravo da o budućnosti BiH razgovara i pregovara, ali ne sa članicama Upravnog odbora PIC-a već sa drugim entitetom i druga dva naroda, koji su prema Ustavu BiH konstitutivni.

"Upravo nam Ustav BiH to garantuje, jer smo kao Republika Srpska strana potpisnica Dejtonskog sporazuma i potpisnica Aneksa 4 tog sporazuma, što je Ustav BiH, ali i svih drugih aneksa, uključujući i Aneks 10", podsetio je.

Milorad Dodik, BiH, Republika srpska
Izvor: EPA/ANDREJ CUKIC

Konstatovao je da se Upravni odbor PIC-a u kontinuitetu služi neistinama, pokušavajući da održe iluziju o BiH, prenebregavajući činjenice.

"Jedna od njih je da su entiteti postojali i pre Dejtona, o čemu svedoče ženevski i njujorški principi, koji su prethodili mirovnoj konfereniciji u Dejtonu, a deo su preambule Dejtonskog sporazuma. To znači da su entiteti postojali i bili prihvaćeni i pre kreiranja današnje BiH", rekao je Dodik.

Iz svega sledi, ističe, logičan i pravno utemeljen zaključak da - ako je nešto postojalo pre dejtonske BiH, može i posle, rekao je Dodik.

Što se tiče granica među entitetima, Dodik je naveo da su one utvrđene međunarodnim sporazumom u Dejtonu i ne mogu se brisati gumicom, kako bi neki u Sarajevu želeli.

"Republika Srpska i Federacija BiH su se razgraničile 1995. godine i to je činjenica koja se nekima danas možda ne dopada. Mi ostajemo privrženi ideji da o budućnosti BiH razgovaramo ipak sa Federacijom BiH a ne neizabranim stranim službenicima u Sarajevu. Tako propisuje sam Ustav, a tako je i logičnije. I mi i ljudi iz Federacije ovde imamo životne mandate. Red je da o svojim životima u miru odlučujemo sami", poručio je Dodik.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

DODIK: Mi rat nećemo voditi
MIlorad Dodik, Republika srpska, BiH

Rat je neprihvatljiv

22.04.2021. 13:09

DODIK: Mi rat nećemo voditi

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da je rat u BiH neprihvatljiv i da ga Republika neće voditi, jer ratom ne može ništa da se reši, ali da je očigledno da u BiH neki misle da se mirom ne može ništa rešiti.
Velika deoba

Famozni "non-pejper"

Bosna, Zapadni balkan, non paper
26.04.2021. 15:15

Velika deoba

Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve