Vesti
16.11.2023. 19:15

I to se desilo

Dogovorili se Dodik i Šmit?

Milorad Dodik
Izvor: Shutterstock

Potpredsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak saopštio je da su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit postigli međusobni dogovor, prema kojem je Šmit obećao Dodiku da neće biti presuđen u procesu koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

"Dodik je dobio obećanje da neće biti presuđen u procesu koji se vodi protiv njega, odnosno da mu neće biti izrečena mera zabrane političkog delovanja", objavio je Crnadak je na svom Fejsbuk profilu, navodeći da je to jedan od elemenata dogovora Dodik-Šmit.

Dalje je rekao da će "Dodik i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) će postepeno ublažiti retoriku i započeti otopljavanje atmosfere u RS prema Šmitu. U tom cilju Šmit će gostovati na RTRS, što je već realizovano".

Potom, kazao je Crnadak, funkcioneri SNSD će serijom izjava stvarati ambijent da je Šmit realnost koja se mora uvažiti, što je "već započelo izjavom poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS Srđana Mazalice da ne priznajemo Šmita, ali se ne možemo boriti protiv nečega što je faktičko stanje".

"Na taj način funkcioneri SNSD će kontinuirano, iz dana u dan, privikavati javnost u Republici Srpskoj na novu realnost, kako iznenadno priznavanje i prihvatanje Šmita ne bi izazvalo šok i uznemirenost u Srpskoj", ocenio je funkcioner PDP.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da Vlada RS povuče iz skupštinske procedure Zakon o nepokretnoj imovini RS i da taj zakon neće biti usvojen.

Dodik je u četvrtak demantovao da je postigao Dogovor sa Šmitom, a Crnatka je nazvao "lažovom i plaćenikom".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izabran sudija koji će voditi proces protiv Dodika
sud

Automatski sistem odlučio

17.10.2023. 13:22

Izabran sudija koji će voditi proces protiv Dodika

Sudija Suda BiH Mirsad Strika vodiće proces protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je optužen za neizvršavanje odluka visokog predstavnika, objavili su sarajevski mediji.
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve