Vesti
18.08.2023. 21:05
Beta

"Ostaću predsednik"

Dodik: "Šmit je štetočina koja udara na RS"

Milorad Dodik
Izvor: ANA-MPA / ACHILLEAS CHIRAS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je u Banjaluci ponovo izneo niz optužbi na račun visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koga je nazvao "štetočinom" koja "udara na sve što jesu institucije RS".

Dodk je rekao da je potpisivanjem ukaza o proglašenju Zakona o nesprovođenu odluka visokog predstavnika poštovao Ustav što je bila njegova zakonska obaveza jer je taj zakona usvojen u Narodnoj skupštini RS.

Ali, ocenio je Dodik na konferenciji za novinare, "Šmit koji se lažno predstavlja, nije smeo da udari na Narodnu skupštinu, već je udario na predsednika Republike koji je potpisao Ukaz. Zato napada predsednika Narodne skupštine (Nenada Stevandića)".

Po njegovim rečima, Šmit je došao u BiH da "deli pravdu i govori kako Tužilaštvo treba da radi", ocenivši da to ne postoji nigde na svetu.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika zbog potpisivanja ukaza o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka visokog predstavnika, s obzirom na to da je na osnovu izmena Krivičnog zakona BiH nesprovođenje odluka visokog predstavnika krivično delo.

Dodik je rekao da od opozicije u RS ne očekuje nikakvu podršku i da on "ima daleko više morala, daleko više odgovornosti prema narodu i državi nego oni",a rekao je i da je "radio svih ovih godina besprekorno na zaštiti nacionalnih interesa".

Predsednik RS dalje je rekao da mu se preti zabranom političkog rada, alli, nastavi je on, "neće mi zabraniti život. Šta ako mi zabrane politički rad? Da li neko misli da ću otići sa mesta predsednika Republike? Evo ima sada priča za novu priču: Neću otići!".

Rekao je da njega nije izabrao ni Šmit, koga je nazvao lažnim visokim predstavnikom, niti Sud BiH da bi mu mogao zabraniti političko delovanje.

Dodik je naglasio da je pitanje imovine ključna tema i pitanje državnosti, dodavši da "ako nemate imovinu, nemate ni državu".

"Zato Srpska neće odustati", naveo je on, dodavši da je spreman i za političku i za pravnu borbu.

Po njegovim rečima, pitanje državne imovine se neće rešiti onako kako žele deo međunarodne zajednice u BiH i Sarajevo.

Dodik je još kazao da će se svi "Šmitovi zakoni" morati staviti van snage, a da se na nivou BiH moraju doneti odluke da "stranac ne može da nameće odluke".

Navodeći da će se 22. avgusta održati sednica parlamenta BiH na kojoj bi trebalo da bude usvojen set tzv. evropskih zakona, on je kazao da će svi ti zakoni imati podršku RS.

"Ali, posle te sednice 22. avgusta će sve biti drugačije. Ako neko smatra da može da donosi odluke bez pola zemlje, bez 33 odsto političkog kapaciteta, onda neka oni i snose odgovornost", istakao je Dodik.
 

Predsednik RS je najavio da će sutra i u nedelju biti u Mađarskoj, gdje će prisustvovati slavi manastira u Sent Andreji i sastati se s premijerom Viktorom Orbanom, kao i s predsednicima Srbije, Azerbejdžana, Uzbekistana i Turske.

Dodik je kazao da će, na poziv Orbana, on i srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović biti na proslavi nacionalnog praznika Mađarske.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dodik se nije predomislio
dodik 31.7.2023

Republika Srpska

31.07.2023. 12:34

Dodik se nije predomislio

Predednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u Republici Srpskoj ostaju na snazi zakoni o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve