Vesti
19.02.2023. 19:40
Dragan Vesić

Kolumna

Dragan Vesić: Neverovatna sposobnost prilagođavanja SPS-a

Dačić ATA
Izvor: Miloš Tešić / ATAImages

Ne mrzim SPS – mržnja razara onoga koji mrzi. Ne mrzim socijaliste, samo me nerviraju. Interesantna je to stranka koja je nastavila kontinuitet Saveza komunista i dugo se opirala promenama. Zato smo valjda bili poslednja ex-Yu republika koja je sprovela demokratske izbore.

Prethodno je njihov ideolog, inače ugledni filozof i akademik, zagovarao "jednopartijski pluralizam“ što je nonsens kao kad biste rekli za prostitutku da je virgo intacta ili za serijskog ubicu da je svetac.

Socijalisti su pokušavali da ožive SFRJ koja je poodavno bila leš u raspadanju. Sizif bi se krstio obema rukama iako je bio paganin.

Nerviraju me jer se stalno pozivaju na moral, principijelnost i patriotizam kao "poslednje utočište za hulje“, što bi rekao Džonson.

Socijalisti su potpisali Kumanovski sporazum, što je po jednima kapitulacija, a oni su ga slavili kao pobedu nad NATO-om, što je, opet, po nekima, neukusno i groteskno, dok je po drugima taj sporazum bio jedina moguća opcija za mir. Socijalisti pak krive druge da su dali Kosovo, a oni su potpisali Rezoluciju 1244 i proterali Srbiju sa Kosova, zapravo njene institucije, i na taj način predali vlast kosovskim Albancima. OVK im je verovatno do groba zahvalan, samo što to neće da kaže javno.

Ne postoji stranka u novijoj istoriji Srbije, od devedesete naovamo, koja je bila na vlasti gotovo sve vreme – trideset i nešto godina, sa pauzom od nekoliko meseci u vreme DOS-a kome su, transformisani u partiju levog centra, dakle socijaldemokratsku (deklarativno), ubrzo počeli da služe kao i svakoj potonjoj vlasti. Prosto je neverovatna ta njihova sposobnost prilagođavanja.

Dakle, ono što kolokvijalno zovemo "uvlačenje“, poltronstvo, preletanje, da bi se stekla sigurnost i beneficije jer su i stranke i mnogi ljudi karakterne nule koje gledaju samo sebe, Darvin je nazivao evolucijom – "Kad dođe do velikih prirodnih i društvenih promena ne opstaju najbolji, najjači i najpametniji, nego oni koji se najbolje prilagode promenama“, govorio je.

Dokaz neprilagođavanja su ogromni dinosaurusi, a prilagođavanja socijalisti. Samo što otac teorije evolucije nije pod prilagođavanjem podrazumevao nešto nemoralno, podmuklo i odvratno, nego sposobnost inteligentnih da prežive.

Tačno je da Srbi imaju kratko pamćenje, nešto kao kolektivnu amneziju, ali socijalisti menjaju stavove brzinom svetlosti, a tolika amnezija nije moguća.

Kada je DOS došao na vlast, perje je premrežilo nebo: danju se nije videlo sunce, a noću zvezde, ali jesu socijalisti koji lete u stranke DOS-a, posebno u DSS koji je tada bio politički hit, a kasnije DS.

Nije čudo da su ih te stranke prigrlile jer većina voli "pokajnike“ zato što verno služe svakom gospodaru. Posle mu zabiju nož u leđa i priklone se novom, ali vladari valjda misle da će vladati do kraja vremena. Možda vole kad ih neko veliča i kad im se klanja dok se kune da je uvek bio protiv Miloševića i podrivao ga iznutra. U te bajke ne veruju ni deca, ali veruju vladari: valjda im moć pomuti razum, ko bi znao.

Već duže vreme na čelu socijalista je Ivica Dačić – verovatno jedini ministar inostranih poslova koji ne zna engleski. Možda zna ruski, ali se u Briselu i drugde, u diplomatskim krugovima, govori isključivo engleski.

Dačić je svakako inteligentan i snalažljiv političar, moguće da ima talenta za mnogo toga, ali za diplomatiju, garant, ne. Sudeći po njegovim izjavama, direktnim, neprimerenim i često ishitrenim, on se u diplomatiji snalazi kao slon u staklarskoj radnji.

Hvaliće Vučica do neukusa i do neba ne bi li ostao tu gde jeste. Predsedniku je verovatno muka, ali šta je – tu je: socijalisti su uvek bili karika bez koje se ne može. Kako im to uspeva, niko nema objašnjenje.

Stiče se utisak da bi se raspali kad bi godinu dana bili u opoziciji – mada se uvek nekako snađu.

Zato se samo čini da oni naprosto ne bi mogli da se prilagode takvoj promeni pa bi prošli kao dinosaurusi: ako je Samsonu bila slabost u kratkoj kosi, Ahila je uništila peta, socijaliste bi, po nekima, uništio odlazak u opoziciju jer, ako su takvi mitski junaci i polubogovi imali slabu tačku i zbog nje stradali, zašto bi socijalisti, kao svi smrtnici, bili izuzetak?

Opet se vraćamo Darvinu – opstaju najprilagodljiviji, a ne najbolji. Dokaz za to su mitski junaci koji imaju slabu tačku: oni koji se uvek adaptiraju izgleda da je nemaju.

Pošto u svim situacijama imaju neverovatnu moć prilagođavanja: ne bi, dakle, prošli ni kao dinosaurusi ni kao stari heroji.

Tu sumanutu želju i opsesiju za vlašću nadvladala bi želja da prežive.

Dostojevski je govorio da se čovek na sve navikava – podnosi patnju, nepravdu i gubitak.

Što se i socijalisti ne bi navikli?

Možda bi to bio mali korak za njih, ali veliki za Srbiju.

Da i oni jednom osete "šta znači beda, strah i bol“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ivica Dačić o Kosovu, francusko-nemačkom planu, preregistraciji tablica...
1

Šef diplomatije

05.11.2022. 10:28

Ivica Dačić o Kosovu, francusko-nemačkom planu, preregistraciji tablica...

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je "trenutak delikatan" jer su nastojanja Prištine da "ponižava i maltretira srpski narod na Kosovu i Metohiji prešla sve granice", dodajući da je "svima jasno da Kurti želi incidente" ali nema poslednica po njega iz međunarodne zajednice dok Srbija ne dobija ništa za svoju konstruktivnost.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve