Vesti
20.04.2019. 10:55
BBC

Đukanović: Protivim se korekciji granice za KiM, nisam naivan

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović protivi se korekciji granice između Srbije i Kosova. Đukanović je u intervjuu za BBC na srpskom, istakao da se tome ne protivi zato što sumnja u sposobnost "dva lidera, Beograda i Prištine" da se o tome dogovore i dogovor implementiraju, već zbog toga što se pita šta su garancije da se sa takvim idejama neće nastaviti na Balkanu, ali i u Evropi.

"Da li to znači da se time odustaje od modela multietničkog društva na Balkanu, da li se vraćamo u 90-te i jesmo li zaboravili na rat inspirisani tim idejama - da se naprave etnički i verski homogenije i uvećane "velika Srbija, Hrvatska i Albanija". Ko može da nas razumno i ubedljivo uveri da i danas svaka korekcija granica motivisana etničkom ili verskom homogenizacijom nije samo prvi korak u tom pravcu? Moramo o tome celovito i dugoročno promišljati, da ne napravimo korak u pogrešnom smeru i izazovemo domino efekat retrogradnih ideja", naveo je Đukanović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Facebook printscreen

Crnogorski predsednik se osvrnuo i na proteste u zemlji, a na pitanje ko će ga srušiti sa vlasti, odsečno je odgovorio "Neće me srušiti niko!"

"Ja sam se triput povlačio, svojom voljom, nakon pobeda i ne mislim da iko može da me sruši od političke konkurencije.", izričit je Đukanović.

Kada je reč o aferama i optužbama predsednika "Atlas grupe" Duška Knežević na račun crnogorske vlasti, Đukanović napominje da može da zamisli dan u Crnoj Gori u kome izlazi na sud da odgovori na ove optužbe.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Duško Knežević

"Apsolutno! Ja sam i do sad prolazio kroz mnoge procese gde sam se odazivao na pozive tužilaštva i suda, davao iskaze. Afere se lansiraju da bi se vlast prinudila na povlačenje jer oni koji ih lansiraju ne veruju u svoju sposobnost da pobede na izborima. I zbog toga sam ja, bio predsednik Vlade ili države, njihova osnovna meta.", navodi on.

Na pitanje zašto su ponovo zahladneli odnosi sa Beogradom i konstataciju da su se Podgorica i Beograd politički, u poslednje vreme, značajno udaljili, Đukanović kaže da je "primetio da izostaju zvanični" susreti, što je, smatra, neobično. Međutim, kako kaže, razume da je Srbija zaokupljena rešavanjem pitanja sa Kosovom i da se zato na tim susretima nije insistiralo.

Predsednik Crne Gore je na pitanje da je diplomatska hladnoća praćena "vrelom ofanzivom provladine tabloidne štampe" prema crnogorskom državnom vrhu koji je optuživan za podrivanje srpske politike, ponajviše na pitanju Kosova, Đukanović kaže da to kod njega budi sumnje.

"Valjda znate da nisam naivan čovek. Ali nisam ni plašljiv, niti tome dajem preveliki značaj. Znam da je za uspeh politike najvažnije dobro uraditi posao kod kuće. Nagledao sam se tih promena raspoloženja iz određenih delova beogradske političke i medijske scene i mogu da pretpostavim da će doći faza u kojoj će pisati potpuno prijateljski i o Crnoj Gori, i o meni", kaže Đukanović, dodajući da sa Vučićem, o tome nije razgovarao.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Beta

Na opasku da ovakvo zagrevanje odnosa na relaciji Beograd - Podgorica zapravo odgovara i jednom i drugom režimu da konsoliduju svoje biračko telo, Đukanović kaže da u tome ne traži šansu, niti bi manipulisao time.

„Prošlo je vreme, kako je neko rekao, da se ovde otvara kišobran ako u Beogradu počne da pada kiša. O obostranim odnosima moramo zajedno voditi računa, sa dodatnom pažnjom onog državnog rukovodstva sa čijeg se terena ta atmosfera dominantno kvari."

Đukanovic predpostavlja da bi delovanje prosrpske opozicije u Crnoj Gori moglo izgledati kao doprinos toj atmosferi.

„Bežeći od odgovornosti za to što su uvek bili protiv svih odluka koje je savremena Crna Gora donosila tokom više od poslednje dve decenije, oni sebe predstavljaju žrtvom. U prilog oceni da nije reč o nacionalnom, nego o političkom pitanju, primetio bih da su oni najcešće bili i protiv svih pozitivnih promena u Srbiji. Ja ne vidim da je ovde iko diskriminisan".

Pročitajte još:

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve