Vesti
27.06.2020. 18:28
Tanjug

"DVA KORAKA UNAZAD": Vanredna situacija u Kragujevcu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Našem narodu je potrebno naređenje, potrebna je motka i zato predlažemo resornom ministarstvu uvođenje vanredne situacije na teritoriji opštine Kragujevac, rekao je danas novinarima komadant kriznog štaba i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, nakon sednice Kriznog štaba.

"U toku dana će se znati koje i kakve će mere biti. Sada se praktično vraćamo dva koraka unazad", rekao je Nikolić, naglašavajući da će to "pomoći da se zaraza ne šiti dalje".

To znači da će se mere odnositi na sve ugostiteljekse objekte, javne institucije, javne površine i javne skupove.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Pavel Golovkin

"Konstatovali smo da je je najviše njih zaraženo na proslavama. Mere uvodimo jer je našem narodu je potrebno naređenje, potrebna je motka i zato predlažemo uvođenje vanredne situacije na teritoriji opštine Kragujevac", rekao je Nikolić.

On je posebno naglasio da će biti kažnjavani oni koji mere ne poštuju.

"Sve nadležne inspekcije biće sve vreme na terenu I kažnjavaće sve one koji ne budu poštovali donete mere", najavio je on.

Povezane vesti - Da li smo spremni za drugi talas?

Od početka pandemije u Kragujevcu je registrovano oko 200 zaraženih koronom. U kragujevačkom Kliničkom centru je 63 hospitalizovanih, od koji je 10 na respiratorima. Među zaraženima najviše je mladih između 17 i 35 godina, rekao je Nikolić nakon sednice kriznog štaba.

Institut nastavlja da radi I uzorkuje pacijente I prati kontakte, a laboratorije rade danonoćno, rekao je direktor Kragujevačkog Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević I član kriznog štaba.

“Ručnom metodom se uzorkuje do 180 briseva", rekao je Vasiljević, opisujući da je taj proces "vrlo naporan, iscrpljujuć", alida, kako kaže, mladi ljudi, puni entuzijazma daju sve od sebe.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Rekli su da ćemo za dve do tri nedelje da dobijemo automatizovane ekstrakcije I još jedan PCR, gde ćemo pojačati kapacitete čak I do 400 ili 500 dnevno. Radimo na tome da pojačamo još više naše kapacitete kako bi virus što pre isterali”, objasnio je Vasiljević apelujući na Kragujevčane da budu što disciplinovaniji.

Povezane vesti - VAKCINISANJE PANIKE: Kada stiže vakcina za koronavirus?

Klinički centar u Kragujevcu je, uverava direktor Predrag Sazdanović, potpuno spreman za drugi pik talasa korone.

“U KC su primljeni pacijenti iz Novog Pazara, Gornjeg Milanovca, Čačka, Kraljeva, Kruševca I Ćuprije. Posle ovih novih testova imamo 63 koji su hospitalizovani, a 10 je na respiratoru", rekao je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Thomas Samson, Pool via AP, File

Naglašava da je "ceo sistem podignut", koji je, ocenio je on, dobro funkcionisao u martu I aprilu.

U sistemu kovida u Kragujevcu funkcionišu četiri klinike I to su Infektivna klinika i Klinika za pilmologiju, Rehabilitacija I ubrzo će u tom sistemu funkcionisati I Klinika za psihijatriju, istakao je direktor Sazdanović.

“Sve su ovo preventivne mere da nam se ne bi desilo, ponoviću sto puta, španski I italijanski scenario", rekao je Predrag Sazdanović, dodajući da se to u "medicini zove - bolje sprečiti nego lečiti. ”

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve