Vesti
04.07.2021. 06:00
Marko R. Petrović

Terorizam u pandemiji

Džihad pod velom korone

Terorista, ISIS
Izvor: Shutterstock

U EU strahuju da bi se među onima koji na Zapad idu u potrazi za poslom mogli naći i džihadisti koji su odslužili kazne ili pak nisu ni osuđeni zbog nedostatka dokaza

Preti li Srbiji opasnost od džihadista koji se vraćaju sa sirijskog ratišta? Prema oceni Europola, koja je izneta u analizi situacije, i potencijalnim terorističkim pretnjama kojima je izložena Evropska unija, teroristi povratnici iz ratnih područja u narednom periodu svoje utočište mogli bi da nađu baš u državama regiona Zapadnog Balkana.

Teroristima je naročito pogodovala kriza oko pandemije koronavirusa jer su sve države više bile posvećene borbi protiv virusa.

„Ekstremisti i teroristi pronašli su nove mogućnosti u povećanom vremenu provedenom online tokom pandemije kovida19. Uz veliku količinu dezinformacija koje se aktivno šire putem interneta, ekstremisti i teroristi su iskoristili socijalno nezadovoljstvo kako bi dosegnuli i propagirali svoje ideologije“, navodi se u izveštaju.

Zapadni Balkan je, prema podacima ove agencije, tranzitna ruta za povratnike sa sirijskog i iračkog ratišta. Europol je pre godinu dana bio posebno zabrinut zbog povratka žena i dece koji su u prethodnom periodu bili indoktrinirani.

Izveštaj navodi da je jedna grupa, koja je uključivala bivše članove takozvane Islamske države koji su se vratili iz Sirije, razbijena u Severnoj Makedoniji, a zabeleženi su i pojedinačni slučajevi povratnika iz zone sukoba u Siriji i Iraku.

Srbija nije prijavila nijedan teroristički akt ili incident u 2020. godini niti je zabeležen bilo koji slučaj povratka s ratišta, s tim da se ističe kako Srbija smatra povratak državljana sa ratišta relevantnim sigurnosnim pitanjem s kojim se suočava.

Više od 300 osoba sa Kosova i Metohije je, međutim, ratovalo na strani ISIS-a. Na to je na ministarskom sastanku Globalne inicijative za borbu protiv islamske države u Rimu ukazala i potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković.

„Dostupni podaci, nažalost, pokazuju da u regionu Zapadnog Balkana deluju ogranci terorističke organizacije DAEŠ, a posebno na delu područja BiH i na delu teritorije Republike Srbije, u AP Kosovo i Metohija, koja je pod privremenom upravom UN“, dodala je Gojković.

I u izveštaju Europola navode se primeri u kojima su građani Kosova povezani sa ISIS-om. Marta 2020. godine u Hamburgu je na tri godine i devet meseci zatvora osuđen građanin Kosova star 31 godinu jer je od 2015. do 2017. godine donirao ISIS-u 14.000 evra, a vodio je i naloge na društvenim mrežama preko kojih je ISIS plasirao svoju propagandu.

U oktobru je jedan 16-godišnji Albanac sa Kosova uhapšen u Belgiji nakon što je zajedno sa još jednim čečenskim maloletnikom planirao napad na lokalnu policiju.

Navodi se i da su tri osobe povezane sa ISIS-om uhapšene na Kosovu tokom 2020. godine, dok je istovremeno 21 osoba oslobođena iz zatvora posle odslužene kazne.

Sa tim u vezi, zanimljiv pogled na terorističku pretnju stigao je iz Slovenije. Zvanična Ljubljana, kako se navodi u izveštaju, navodi da za sada oni koji su se sa ratišta vratili u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i na Kosovo nisu predstavljali direktnu pretnju.

Slovenija, međutim, izražava bojazan da bi se neki od njih mogli infiltrirati među one koji ka zemljama Evropske unije kreću u potrazi za poslom, s obzirom na to da veliki deo radne snage kako u Sloveniji tako i u drugim zemljama EU dolazi upravo iz ovih zemalja.

„Stoga je ocenjeno da se EU suočava sa mogućim rizikom od povratnika iz zone sukoba na Zapadni Balkan, koji su ili pušteni na slobodu nakon izdržane zatvorske kazne ili pak nisu ni osuđeni zbog nedostatka dokaza“, navodi se u izveštaju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve