Vesti
01.01.2022. 10:05
R.E.

Vredelo je čitati ih

Ekspres intervjui o kojima se pričalo – I deo

Novine
Izvor: Shutterstock

Prošle godine smo se trudili da budemo što bolji i inspirativniji. Kao i uvek, trudili smo se da vam ponudimo što zanimljivije priče i sagovornike i nadamo se da smo ispunili vaša očekivanja.

U nastavku izdvajamo sagovornike čije su reči u prošloj godini privukle najviše pažnje... Intervjue koje ste voleli da čitate i kojima ćete se sigurno vraćati.

Mate Granić: "Hrvatski je interes da Srbija uđe u EU"

Sa veteranom hrvatske politike i diplomatije razgovarali smo u septembru, sada već, prošle godine. Mate Granić danas obavlja funkcijiu posebnog savetnika predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića za spoljnu politiku, a u razgovoru za "Ekspres" između ostalog je rekao sledeće:

"Potrebno je koncentrisati se na rešavanje otvorenih pitanja i na budućnost. A jedna od stvari u budućnosti je i evropski put Srbije. Jedna od stvari je i rešavanje situacije u BiH. Prema tome, i te kako ima posla. Dakle, treba se okrenuti prema budućnosti, a nikakve zapaljive politikantske izjave ne mogu donositi nikakvu korist međusobnim odnosima."

Ceo intervju možete pročitati ovde

Đanluka Vaki: "Moja poruka je potpuna sloboda"

Sredinom prošle godine jedan od najvećih influensera današnjice posetio je Beograd kako bi primio drugu dozu vakcine protiv kovida. Morali smo da iskoristimo priliku i porazgovaramo sa Đanlukom Vakijem. 

Italijan je tom prilikom podelio sa nama neke od svojih pogleda na svet i životnu filozofiju koja predstavlja spoj dve važne italijanske tradicije – dolce vita i bella figura, u novom digitalnom dobu.

"Moja poruka je jednostavna – u životu treba da budeš ono što jesi, treba da radiš ono što ti se radi poštujući bližnjeg, ne treba da radiš ono što od tebe očekuje okruženje ili društvo samo zato što se to očekuje. "

Sa Zoranom Kostićem Canetom smo razgovarali uoči njegovog koncerta na Tašu. Bio je inspirativan, duhovit, ubeljiv, svoj. Kao i uvek.

Kada smo ga pitali da li može za sebe da kaže da je srećan čovek, Cane je u svom stilu odgovorio:

"Mogu to da kažem i danas jer radim i živim za ono što me ispunjava – živim za muziku i živim od muzike. Imam da jedem, da platim račune, a ostavljena mi je i dalje mogućnost da kažem svoje mišljenje. To znači da imam životni imunitet."

Ceo intervju pročitajte ovde

Mirjana Karanović: Na scenu će sada izaći Petrija bez rezova, kadrova, montaže...

Sa Mirjanom Karanović smo razgovarali uoči premijere predstave "Petrijin venac". Film koji je snimljen po istoimenoj knjizi Dragoslava Mihajlovića bio je njen ne samo prvi profesionalni zadatak, već je tom ulogom osvojila i svoju prvu "Zlatnu" arenu na Filmskom festivalu u Puli. 

Zanimalo nas je po čemu se Petrija koju sada glumi u pozorištu razlikuje od prethodne, onu koju je maestralno odigrala pre 39 godina. 

"Kada sam je igrala na filmu bila sam veoma mlada i suštinski nisam dokraja mogla da razumem dimenzije te žene. Razumela sam njene emocije, razumela sam to što joj se dešava, ali sve ono što je iza toga, ono što je bilo ideja o tom liku, za mene je u tim godinama bilo nedostižno. Sada, međutim, osetila sam da mogu da stanem pred ljude i da izgovorim te njene reči."

Ceo intervju pročitajte ovde.

Intervju Srđan Đoković: Kasijus Klej i Novak Đoković pa svi drugi

Srđan Đoković je neko ko je uz Novaka Đokovića bio od samog početka njegove karijere. Zajedno su, uz ostale članove porodice Đoković, prošli trnovit put kako bi Novak danas bio ovo što jeste - najbolji teniser svih vremena. 

Srđan Đoković se u razgovoru za "Ekspres", između ostalog, dotakao i izazova sa kojima se porodica suočavala na početku Novakove teniske karijere. 

"Mi smo u jednom periodu života stvarno živeli na ivici egzistencije. To nije trajalo dve ili tri godine, već 17 godina. Selili smo se iz stana u stan. On je mislio da su to sve naši stanovi, nije ni pretpostavljao da ih iznajmljujemo jer nismo imali novca da kupimo svoj stan, svoj lokal. Sav novac koji smo zarađivali ulagali smo u njega i njegovu karijeru."

Intervju Bora Đorđević: Pogledaj dom svoj, anđele

Boru Đorđevića ne treba posebno najavljivati i predstavljati. Slušati ga i čitati je uvek zanimljivo. U to smo se uverili i kada smo u junu prošle godine objavili intervju sa njim. Privukao je dosta pažnje i retko koga ostavio ravnosušnim. 

"I ne mora da se buni. U stvari, i treba se buniti, treba. Treba ratovati makar i uzalud, to sam oduvek tvrdio. Bar da se čuje glas razuma, glas naroda. Jer kada pogledaš kakve se sve gluposti danas proturaju kao vrednost, bar da se pobuniš, jer nećeš moći mirno da spavaš. Ovako, ako se pobuniš, savest će ti biti mirna. Biće ti čista savest kad kažeš – e, pokušao sam nešto, bar sam rekao da sam protiv."

Ceo intervju možete pročitati ovde

Intervju Ćiro Blažević: "Na vrh klinca mi je publiciteta"

Ko god bi pokušao da sastavi nekakvu listu sportskih ikona na prostoru nekadašnje Jugoslavije, a da na nju ne uvrsti i Miroslava Ćiru Blaževića, grdno bi pogrešio. Možda Ćiro i nije najveći fudbalski stručnjak sa ovog podneblja, ali neke stvari mu se ne mogu osporiti, zbog kojih je, pre svega u Hrvatskoj, i zaslužio epitet "trenera svih trenera".

Ćiro danas, iako u 87. godini života, i dalje ima svoj prepoznatljiv šarm, direktan je u odgovorima, ne okoliša, ne glumi veličinu...

"Čuješ, ja sam davno shvatio šta je u životu najvažnije – lova, lova, zapamti! To je najvažnije. Kažu svi – zdravlje, zdravlje, ali i najzdraviji čovek bez para gotovo je bolestan. Ja sam psihički bolesnik kada nemam para. Ja sam hteo da odem, imao sam veliku ponudu, ali Tuđman nije dao, tako da sam nakon toga morao hodati po Kini, Iranu, maltene po celom svetu da bih neku lovu zaradio."

Ceo intervju možete pročitati ovde.

Zoran Savić: Sa Željkom Obradovićem sve je moguće

Zoran Savić je danas sportski direktor beogradskog Partizana, ambiciozan i odlučan u nameri da i istoriju ovog košarkaškog giganta ulepša kolorima uspeha. U razgovoru sa Savićem smo se dotakli i povratka Željka Obradovića u Partizan. Događaj koji je u sportskom smislu izazvao jako veliku pažnju domaće javnosti. 

"Kad je Željko trener, ne možeš da kažeš kako ćeš se boriti za peto mesto. Ostojina je ideja bila da se razmišlja o Željku kao treneru. Kad sam to čuo, u sebi sam pomislio ovaj nije normalan, sad u ovoj situaciji da razmišlja o Željku. Meni je tad to bila utopija. Na kraju se sve uklopilo."

I to nije sve.

Legendarni bokser Roj Džons Junior, najpopularniji pijanista Ričard Klejderman, italijanski golman Sebastijan Frej, ali i Cane iz Partibrejkersa, Nele Karajlić iz Zabranjenog pušenja, kao i popularni glumci, pevači, reditelji hit serija... takođe su govorili za "Ekspres" i za vas, tokom 2021.

Zato, sledi nastavak...

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svetislav Pešić : Ponekad, pobeda nije sve, već je jedino što postoji
Svetisalv Pešić

Intervju

01.10.2021. 06:15

Svetislav Pešić : Ponekad, pobeda nije sve, već je jedino što postoji

"Uvek kad pomislim da je bilo dosta, da ima i drugih stvari u životu, pojavi se neka ponuda i onda me sve to ponovo zagolica, ponovo probudi strast u meni. Tako je bilo i ovog puta, tako je bilo i 2016. Tada sam poverovao da neću više da sedim na trenerskoj klupi, počeo sam da pišem knjigu i dosta odmakao, a onda je neočekivano usledio poziv Bartomea da preuzmem Barselonu. Prekinuo sam pisanje, iz udobne fotelje preselio sam se na klupu Barse. Pre tri nedelje sam sve završio, rukopis je u štampariji"
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve