Vesti
25.09.2023. 18:08
Beta

Entoni Blinken

"SAD priznaju i poštuju ulogu policije Kosova"

Kosovo
Izvor: Shutterstock

SAD snažno osuđuju "koordinisane i nasilne napade na Policiju Kosova" kod manastira Banjska i pozivaju vlade Kosova i Srbije da se "uzdrže od retorike ili akcija koje bi dodatno zapalile tenzije" i da rade na deeskalaciji, izjavio je državni sekretar SAD Entoni Blinken, saopštio je Stejt department.

Uz saučešće porodici ubijenog kosovskog policajca "dok je bio na dužnosti", navodi se da počinoci tog zlošina "moraju da odgovaraju putem transparentnog istaržnog procesa".

U saopštenju se dodaje da se pozivaju vlade Kosova i Srbije da "odmah počnu da rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, da osiguraju bezbednost i vladavinu prava i da se vrate dijalogu pod okriljem EU".

"Kosovska policija ima punu odgovornost za sprovođenje vladavine prava u Republici Kosovo. SAD priznaju i poštuju ulogu policije Kosova kao prve zadužene da odgovori u vanrednim i kriznim situacijama", navodi Blinken u saopštenju.
 

Dalje se ukazuje da SAD cene blisku koordinaciju Policije Kosova sa misijom EU za vladavinu prava na Kosovu i sa NATO snagama na Kosovu, posebno u osiguranju bezbednosti civila na licu mesta.

SAD će nastaviti da prati situaciju i da se koordiniše sa svim uključenim, zaključuje se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nov napad, sada je meta - pošta u Banjskoj
1

Kosovo

25.09.2023. 13:48

Nov napad, sada je meta - pošta u Banjskoj

JP "Pošta Srbije“ obavetilo je javnost, a pre svega korisnike usluga na teritoriji opštine Zvečan, selo Banjska, na Kosovu i Metohiji, da je u toku noći, između 24. i 25. septembar, došlo do upada albanskih terorista u objekat pošte u Banjskoj, kao i da je pričinjena velika materijalna šteta, a oštećena
je imovina i ukradena oprema.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve