Vesti
24.07.2023. 13:40

Posledice nevremena

EPS o problemima sa strujom i gde je najteža situacija

Struja, električna energija
Izvor: Shutterstock

Zbog jakog nevremena koje je prethodnih dana pogodilo Srbiju, neki potrošači još nemaju struju. Goran Radovanović, rukovodilac Sektora održavnja u Elektrodistribuciji Srbije navodi da su ekipe neprekidno na terenu, te da intenzivno rade na sanaciji štete.

Naveo je da je zbog olujnog vetara bilo je problema i na visokom naponu ispadali su i veliki dalokovoda, ali su u EMS-u su to brzo premostili. Nevreme je najviše štete naneo niskonaponskoj mreži, palo je veliki broj bandera i žica koje i dovode struju do kuća i drugih objekata. 

"Uspeli smo da sve glavne pravce osposobimo i sva veća oštećenja na našoj infrastrukturi da saniramo. Praktično od srede naveče, kad je bila prva udarna oluja, a posle toga smo imali još dve, došlo je do razarajućeg dejstva po našu infrastrukturu, gde su negde u pojedinim područjima stradali bukvalno čitavi vodovi i objekti uništeni. Maltene smo morali ponovno da izgrađujemo te linije", izjavio je za RTS Goran Radovanović.

Očekuje da će u toku dana doći do normalizacije snabdevanja električnom energijom na distributivnim mrežama. 

"Očekujem da ćemo brzo da uspostavimo normalizaciju napajanja nad svim područjima. Velika je teritorija zahvaćena, maltene cela Srbija je bila pogođena, ali smo dosta toga uspeli, i privodimo posao kraju", navodi Radovanović.

Ukazuje da je najteža situacija na području Bačke Palanke i obodima Novog Sada.

"Trenutno je na obodima Novog Sada najgora situacija, da tako kažem, ali uspećemo i to da saniramo i da osposobimo, da vratimo sistem", rekao je Radovanović.

On je istakao da je usled jakog nevremena na mnogim mestima došlo do kvarova i kidanja provodnika nadzemne elektroenergetske mreže, te da je moguće da provodnici koji se nalaze na zemlji, rastinju ili objektima budu još uvek pod naponom i opasni po život.

Iz tih razloga apeluje na građane da budu oprezni i da ukoliko primete takvu ili drugu sličnu situaciju, bez odlaganja prijave istu ili najbližoj distribuciji ili organima reda.

"Mi smo ovih dana apelovali, a i uvek apelujemo, znači kada se naiđe na popadale provodnike, prvo treba izbegavati, a ni u kom slučaju ih dodirivati, jer uvek postoji mogućnost da su pod naponom. Znači moraju da se čuvaju od toga i odmah da prijave ili najbliže distribuciji ili organima reda, da se to nekako zaštiti, da ne bi došlo do nesreći", rekao je Radovanović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U olujnom nevremenu oštećen simbol Novog Sada
Novi Sad

Petrovaradinska tvrđava

23.07.2023. 10:45

U olujnom nevremenu oštećen simbol Novog Sada

Delovi Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu oštećeni su u olujnom nevremenu zbog čega je kabinet gradonačelnika Milana Đurića apelovao na građane da redukuju šetnje i posete tom spomeniku kulture.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve