Vesti
04.09.2020. 20:43
Tanjug

Evo šta sve predviđa sporazum iz Vašingtona

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sporazum o ekonomskoj normalizaciji Beograda i Prištine, koji je danas potpisan u Beloj kući podrazumeva, između ostalog, pristupanje Prištine inicijativi "mini-Šengen", ulaganje u infrastrukturu...

Sporazum, kako piše Blic, predviđa:

Priština postaje deo inicijative Mini Šengen koji su pored predsednika Srbije Aleksandra Vucica inicirali i albanski premijer Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev prošle godine.

Neke od konkretnih koristi ovoga su, osim stotina miliona godisnje novog srpskog izvoza, i to što se rešava sadašnji zastoj u priznavanju sertifikata, ukida se mogucnost uvodenja jednostranih trgovinskih barijera, ukidaju se dosadašnje kolone kamiona i vozila na administrativnim prelazima i olakšava gradanima slobodno kretanje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Evan Vucci

Osim toga, priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata pružice veće šanse mladim ljudima na obe strane, posebno Srbima sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici koji su do sada bili diskriminisani jer im institucije u Prištini nisu priznavale diplome.

Povezane vesti – Hotiju iz Prištine prete rušenjem vlade zbog sporazuma

Sporazum podrazuemva i ulaganje u mrežu puteva i pruga.

Uz autoput Niš - Priština punog profila, i uz izgledno americko finansiranje, Srbija dobija još jednu direktnu železnicku prugu, preko Kosova i Metohije, do Jadranskog mora, do luke Drac; Takode, naše sredine na KiM bice povezane novomželeznickom prugom koja ce iz Prištine preko Kosova Polja i Prilužja izlaziti na Merdare.

Postignut je dogovor u vezi sa imovinom Srpske pravoslavne crkve, kojim se Priština formalno obavezala da će poceti da poštuje presude koje se odnose na imovinu SPC, što je važno zbog nedavnih pokušaja da se uzurpira imovina i naruši miran život manastira Visoki Dečani, ali i Pećke patrijaršije i drugih naših svetinja.

Poveuzane vesti - “OGROMAN USPEH” Mali: Sporazum osigurava napredak celog region

Promene na granicnim i administrativnim prelazima, po kojima će strane početi da primenjuju najsavremenije procedure za uklanjanje bezbednosnih pretnji po putnike na graničnim i administrativnim prelazima, čime će se biti značajan korak bliže za uvođenje bezviznog režima između gradana Srbije i SAD.

Sporazum predviđa i otvaranje kancelarije Americkog razvojnog fonda u Beogradu, što će biti prva takva u našem regionu.

Ta kancelarija biće zadužena za podršku projektima i investitorima koji će otvarati fabrike u Srbiji, uz finansijsku podršku, što je veoma snažan signal za američke i evropske investitore.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve