“FORMIRANJE VLASTI I NASTAVAK DIJALOGA” Kocijančić: Takse moraju da odu

“FORMIRANJE VLASTI I NASTAVAK DIJALOGA” Kocijančić: Takse moraju da odu


Evropska unija poziva na brzo formiranje vlasti nakon kosovskih izbora i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i na ukidanje taksi na srpsku robu.

“Pozicije EU se nisu promenile, takse moraju da odu”, poručila je portparolka EU Maja Kocijančić i tako odgovorila albanskim novinarima u Briselu koji su naveli da su se lideri stranaka koje su pobedile na nedeljnim izborima na Kosovu prethodno zalagali “ne za potpuno ukidanje taksi već za reciprocitet sa Srbijom”.

Šefica diplomatije EU Fededrika Mogerini i komesar za pristupne pregovore Johanes Han u zajedničkom saopštenju naveli su da nakon “mirnih i uredno sprovedenih” prevremenih izbora na Kosovo, EU očekuje formiranje nove vlade čim se odgovarajuće procedure završe.

Shutterstock

Shutterstock

“To je neophodno kako bi Kosovo moglo brzo da nastavi posao na reformama u cilju podrške ekonomskom i socijalnom razvoju, kao i vladavini prava, ali i da nastavi primenu Sporazuma EU-Kosovo o stabilizaciji i pridruživanju i nastavi dijalog s Beogradom kome posreduje EU”, naveli su Mogerinijeva i Han.

Povezane vesti – Pobednik, gubitnik, žena

Oni su izrazili očekivanje da će svi politički akteri ostati posvećeni ovim procesima koji su ”ključni za budućnost Kosova”, njegov put ka EU, kao i za boljitak građana Kosova i celog regiona. U Evropskoj komsiji navode i da je Evropska posmatračka misija ocenila da su izbori na Kosovu bili transparentni i dobro sprovedeni.

Shutterstock

Shutterstock

Povezane vesti – SERVER: Na Kosovu potrebna široka koalicija zbog dijaloga s Beogradom

“Izborna kampanja se sprovodila u živom i konkurentnm okruženju na većem delu Kosova, ali bilo je i zastrašivanja u sredinama gde žive kosovski Srbi. Sve utvrđene nepravilnosti, vlasti treba da reše”, navodi se u saopštenju Federike Mogerini i Johanese Hana.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar