Vesti
23.01.2024. 14:27
Beta

Priča se, priča...

Hoće li biti formirana vlast u Beogradu: Evo ko s kim želi i ko pregovara

gradska skupština, beograd
Izvor: Shutterstock

Predsednik privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić uputio je javni poziv svim nosiocima mandata odbornika u gradskoj Skupštini na "razgovor o potencijalnoj saradnji".

Šapić je, u saopštenju, na internet stranici Srpske napredne stranke (SNS) čiji je funkcioner, naglasio da se poziv prvenstveno odnosi na odbornike iz liste "Mi - glas iz naroda".

"S obzirom da je Gradska izborna komisija na jučerašnjoj sednici dodelila odborničke mandate i da od danas teče rok za konstituisanje Skupštine grada Beograda, kao što sam i najavio nakon izbora, upućujem javni poziv svim nosiocima mandata u Skupštini grada Beograda, a pre svega listi 'Mi - Glas iz naroda', Aleksandar Jerković, da ukoliko žele, razgovaramo o potencijalnoj saradnji i planovima za razvoj Beograda u naredne četiri godine i načinu na koji ćemo naš grad učiniti još boljim i lepšim", napisao je Šapić, koji je na izborima održanim 17. decembra prošle godine bio kandidat za gradonačelnika liste "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane".

Toma Fila, kandidat za gradonačelnika Beograda ispred stranke SPS izjavio je da ponavljanja izbora neće biti i da će vlast u Beogradu biti formirana uz pomoć odbornika s liste "Mi-glas iz naroda". 

Fila je agenciji Beta kazao da Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) nedostaju samo dva glasa za formiranje gradske vlasti u Beogradu i da će im se pridružiti pojedini odbornici iz udruženja "Mi-glas iz naroda" koje predvode Branimir Nestorović i Aleksandar Jerković.

"Siguran sam da će pojedini odbornici sa liste 'Mi-glas iz naroda' podržati formiranje gradske vlasti. Bila bi velika šteta ako vlast ne bi bila formirana, jer bi izgubili šest meseci na realizaciji projekta 'Ekspo 2027'. Očekujem da će Nestorović i neki drugi odbornici promeniti mišljenje po pitanju ulaska u koaliciju sa SNS i SPS", rekao je Fila.

Povodom javnog poziva potpredsednika SNS i kandidata za gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na razgovore o potencijalnoj saradnji i planovima za razvoj Beograda u naredne četiri godine, "Mi–glas iz naroda" je saopštio da ne podržava koaliciju ni sa SNS-SPS, ni sa potencijalnom koalicijom Srbija protiv nasilja i NADA.

Oni su odgovorili i na poziv Aleksandra Jerkovića, novoizabranog odbornika i nosica liste "Mi-glas iz naroda" na beogradskim izborima, koji ih je, u svojstvu predsednika pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" javno pozvao na sastanak na kome bi kao koalicioni partneri "razmenili stavove, ne samo po pitanju odluka koje se tiču beogradskih izbora, već i o aktuelnim dešavanjima na Kosmetu, kao i o nastavku saradnje".

"'Mi–glas iz naroda' nije bio ni sa kim u koaliciji, ni za republičke, ni za gradske izbore, nismo na to ni imali pravo kao udruženje građana. Stoga mi i nemamo koalicione partnere sa kojima treba da se dogovaramo o bilo čemu. Svi naši kandidati i za Narodnu skupštinu Srbije i za Skupštinu grada Beograda bili su isključivo kandidati liste Mi–glas iz naroda", naveli su.

Dodali su da će, ako ne bude formirana nova gradska većina i budu raspisani novi izbori, kao parlamentarna stranka imati bolju priliku da predstave svoj plan i program za upravljanje Beogradom "što će dati glasačima jasniji izbor od onog koji su imali na prethodnim izborima".

Na izborima za Skupštinu Beograda lista "Beograd ne sme da stane" osvojila je 49 mandata, SPS-JS-ZS šest, "Srbija protiv nasilja" 42 mandata, "NADA za Beograd" sedam i "Mi–glas iz naroda" šest mandata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Protest počeo kod RIK, završen kod studenata
1

"Srbija protiv nasilja"

29.12.2023. 21:45

Protest počeo kod RIK, završen kod studenata

Pristalice koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) održale su u petak dvanaesti protest ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), a završili su ga na raskrsnici Kneza Miloša i Birčaninove, kako bi iskazali svoju podršku grupi studenata "Borba", koji na tom mestu vrše dvadesetčetvoročasovnu blokadu saobraćaja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve