Vesti
07.12.2021. 10:15
Tanjug

Ustavne promene

Građani Srbije u inostranstvu prvi put mogu da glasaju na referendumu

Glasanje, referendum
Izvor: Shutterstock

Po prvi put državljani Srbije koji žive u inostranstvu moći će da se izjašnjavaju na referendumu, a prvu mogućnost da ostvare svoje demokratsko pravo imaće već 16. januara, kada će u Srbiji biti organizovan referendum o ustavnim promenama.

Da bi iskoristili pravo da na referendumskom listiću zaokruže "da" ili "ne", neophodno je da se građani prijave, a rok je do 25. decembra.

Mogućnost da se državljani Srbije, koji žive van granica zemlje, izjasne, omogućile su im nedavno usvojene izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Ustav na remontu

Referendum 16. januara

Skupština

Referendum 16. januara

05.12.2021. 22:45

Ustav na remontu

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić pozvao je sve državljane Srbije u toj zemlji da posete sajt ambasade i konzularnog odeljenja kako bi se prijavili.

Skupština Srbije je 25. novembra usvojila izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kojim je sada, kaže Rodić, sa 183 člana na moderan način ustanovljena procedura izjašnjavanja na referendumu i proceduru narodne inicijative, što je slučaj u zemljama sa dugom demokratskom tradicijom.

Rodić ističe da je to posebno važno u Srbiji imajući u vidu da je stari Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi donet 1994.godine, dodajući da su se ogromne promene dogodile od tada do danas, ne samo u našoj zemlji, već u celom svetu, a posebno u Evropi.

"Svi državljani Srbije koji žive u Austriji prvi put će imati mogućnost da koriste referendum kao oblik izjašnjavanja 16. januara, od 7 do 20 sati", rekao je Rodić.

On je podsetio da je predmet referendumskog izjašnjavanja Akt o promeni Ustava, donetog 2006, koji se menja samo u delu koji se odnosi samo na oblast pravosuđa, dok svi ostali delovi ostaju nepromenjeni.

Ambasador dodaje da je cilj tih izmena poboljšanje i ustanovljenje apsolutne nezavisnosti pravosuđa u delu koji se odnosi na funkcionisanje sudskih organa, ali i na obavljanje javno-tužilačka funkcija.

"To je interesu Srbije, i na taj način će se odluka doneta u parlamentu potvrditi voljom građana", rekao je Rodić.

Ambasador je naveo i da se sada, po prvi put, zakonski prag izlaznosti spušta ispod 50 odsto onih koji izlaze na referendum i pojasnio da to nije novina, odnosno da takva zakonska rešenja postoje u Francuskoj, Norveškoj, Irskoj i daju slobodu da građani po svom izboru učestvuju ili ne učestvuju u izjašnjavaju, ali da svakako imaju pravo koje mogu da iskoriste.

"Potvrda odluke parlameneta 16. januara je veliki korak napred na evropskom putu Srbije, ali i za reforme koje se godinama, od 2012. sprovode u zemlji. Srbija može da bude uzor drugim zemljama, kako se stabilizuje država i kako se kreće putem prosperiteta. Ova promena ustanoviće put za ideal - odvojenosti sudske vlasti od zakonodavne i izvršne", rekao je Rodić.

Zato je pozvao sve državaljane Srbije u Austriji da se prijave za izjašnjenje na referendumu i glasom, kako kaže, obezbede dalji napredak demokratije u zemlji.

Posebno je ukazao da će referendumsko izjašnjavanje biti sprovedeno u uslovima borbe proti kovida 19 koje su na snazi u Austriji, kao i da će se u potpunosti poštovati sve mere koje zemlja bude primenljivala za takve skupove.

Građani će 16. januara na referendumu, sa "da" ili "ne" odgovarati na pitanje "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Predlogom Zakona o referendumu građanima otet suverenitet"
Glasanje, referendum

Peticija protiv izmena

24.11.2021. 15:34

"Predlogom Zakona o referendumu građanima otet suverenitet"

Predstavnici organizacije "Kreni promeni" predali su Skupštini Srbije peticiju protiv izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Savo Manojlović iz te ogranizacije rekao je da su prikupili 68.000 potpisa, iznoseći zamerke na predložene izmene zakona, koje, tvrdi, mogu dovesti do zloupotreba.
Close
Vremenska prognoza
light rain
26°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve