Vesti
09.05.2019. 13:40
Beta

Haradinaj: Ako Srbija nije spremna za dogovor o priznanju Kosova, sačekaćemo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da očekuje da će se na narednom samitu predstavnika balkanske šestorke u Parizu razgovarati o elementima mogućeg dogovora o priznanju između Kosova i Srbije i ocenio kao dobro što je odbačen razgovor o granicama.

On je u intervjuu za Dojče vele rekao da je bitno što se na prethodnom samitu u Berlinu razjasnilo to da se dogovor o priznanju ne može postići diskusijama o teritorijama i granicama, zato što je to vraćanje u tragičnu prošlost. Kao i da se na tom sastanku pojavila nova energija kada je reč o odnosima između Kosova i Srbije i mogućeg dogovora o priznanju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: facebook

"Ipak, ako sada postoji politička volja, moguće je napredovati do dogovora između Kosova i Srbije o priznanju. Sada ćemo u Parizu najverovatnije diskutovati o elementima tog mogućeg dogovora", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da Kosovo ide u razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i zvaničnicima Srbije bez uslovljavanja i ukazao da je prošlo već dvadeset godina.

"Mi smo spremni za dogovor o priznanju i to bi bio početak naših odnosa kao suseda. A ako Srbija nije spremna, mi ćemo da sačekamo", rekao je premijer Kosova.

Na pitanje kakav dogovor je moguć kada predsednik Srbije kaže da dok je on na funkciji neće biti priznanja Kosova, a i dalje su na snazi kosovske takse, Haradinaj je ponovio da je prošlo dvadeset godina od rata. Rekao je da se ovih dana "svakog drugog dana" na Kosovu obeležava godišnjica nekog masakra, da još nisu vraćeni nestali, ali da uprkos tome Priština ne uslovljava dijalog sa Beogradom.

"Mi idemo u razgovore sa predsednikom Vučićem i zvaničnicima Srbije i mislimo da je bitno da ne uslovljavamo dijalog", rekao je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
08.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve