Haradinaj: Ako Srbija nije spremna za dogovor o priznanju Kosova, sačekaćemo

Haradinaj: Ako Srbija nije spremna za dogovor o priznanju Kosova, sačekaćemo


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da očekuje da će se na narednom samitu predstavnika balkanske šestorke u Parizu razgovarati o elementima mogućeg dogovora o priznanju između Kosova i Srbije i ocenio kao dobro što je odbačen razgovor o granicama.

On je u intervjuu za Dojče vele rekao da je bitno što se na prethodnom samitu u Berlinu razjasnilo to da se dogovor o priznanju ne može postići diskusijama o teritorijama i granicama, zato što je to vraćanje u tragičnu prošlost. Kao i da se na tom sastanku pojavila nova energija kada je reč o odnosima između Kosova i Srbije i mogućeg dogovora o priznanju.

foto: facebook

foto: facebook

“Ipak, ako sada postoji politička volja, moguće je napredovati do dogovora između Kosova i Srbije o priznanju. Sada ćemo u Parizu najverovatnije diskutovati o elementima tog mogućeg dogovora”, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da Kosovo ide u razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i zvaničnicima Srbije bez uslovljavanja i ukazao da je prošlo već dvadeset godina.

“Mi smo spremni za dogovor o priznanju i to bi bio početak naših odnosa kao suseda. A ako Srbija nije spremna, mi ćemo da sačekamo”, rekao je premijer Kosova.

Na pitanje kakav dogovor je moguć kada predsednik Srbije kaže da dok je on na funkciji neće biti priznanja Kosova, a i dalje su na snazi kosovske takse, Haradinaj je ponovio da je prošlo dvadeset godina od rata. Rekao je da se ovih dana “svakog drugog dana” na Kosovu obeležava godišnjica nekog masakra, da još nisu vraćeni nestali, ali da uprkos tome Priština ne uslovljava dijalog sa Beogradom.

“Mi idemo u razgovore sa predsednikom Vučićem i zvaničnicima Srbije i mislimo da je bitno da ne uslovljavamo dijalog”, rekao je on.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    SARA

    Hahahah ovaj siptar je zaista zreo za bolnicu Laza Lazarevic hahah pa tu se nema sta priznati,Kosovo i Metohija su deo Srbije i to ce zauvek ostati,ma sta oni mislili o tome

+ Ostavite komentar