Vesti
20.10.2020. 13:41
R. E. / Kosovo online

HISENI: Ustav Kosova se neće menjati, ZSO tek nakon konačnog sporazuma

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.

Hiseni je rekao da se u Briselu razgovara o elementima konačnog sporazuma, a njihova primena započeće tek nakon priznanja, uključujući i Zajednicu srpskih opština, piše Kosovo online.

"U prvom redu, nije poznato šta će sadržati konačni sporazum Kosova i Srbije. Što se tiče primene bilo kog elementa sporazuma, oni se primenjuju isključivo nakon potpisivanja sporazuma o uzajamnom priznavanju. Dakle, trenutno se u Briselu razgovara o elementima opšteg sporazuma i svaki od tih elemenata biće primenjen tek nakon potpisivanja sporazuma", rekao je Hiseni.

Povezane vesti - Nema pravde za Srbe

Komentarišući Lajčakovu izjavu da "ustav nije Biblija",Hiseni je rekao da ni u kom slučaju neće doći do ustavnih promena na Kosovu.

"Ne znam o čemu je gospodin Lajčak govorio, to bi trebalo pitati njega. U svakom slučaju, ustavni poredak na Kosovu se ne menja ni u jednoj varijanti u konačnom sporazumu o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije", rekao je Hiseni.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Upitan da li je Srbija uslovila nastavak dijaloga sprovođenjem sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu, rekao je da očekuje da će ovaj proces vrlo brzo započeti.

Povezane vesti - "ROK ZA SPRAZUM NE POSTOJI" Lajčak: Ali ne treba odugovlačiti

"Dijalog je u toku i ne mogu da protumačim šta Srbija može da misli, jer je to njihova stvar. U međuvremenu, dijalog nije prekinut i on se nastavlja narednih dana. Bićete obavešteni o datumima kada će dijalog početi da se bavi određenim elementima konačnog sporazuma", izjavio je on, implicirajući da ne postoji uslovljenost.

Poslednji sastanak kosovskog premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića održan je 16. jula u Briselu uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve