Vesti
19.10.2020. 12:58
Đoko Kesić

Nema pravde za Srbe

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sva nadanja u našoj javnosti nastala sa prvim vestima o hapšenju čelnika OVK i njihovog sprovođenja u Hag, da je pravda zakucala i na njihova vrata, svešće se na procesuiranje zločina „drugog i trećeg reda“. Sudiće se za ubistva koja ne nose pečat teških ratnih zločina počinjenih nad Srbima tokom kosovske ratne, predratne i posleratne drame, a na optuženičkoj klupi neće se naći Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji, Hašim Tači i drugi barjaktari i idejni tvorci zločina i terora.

Sve zapravo podseća na lilihip koji ste obećali detetu, pa sad ono plače jer ste ga slagali. Šta je suština najnovije akcije prvenstveno SAD i nekolicine moćnih evropskih zemalja da se pred Specijalnim sudom u Hagu, koji će suditi po zakonu kvazidržave Kosovo, procesuiraju zločini Albanaca počinjeni od 1998. do 2000. godine? U potrazi za odgovorima na ova i druga važna pitanja „Ekspres“ je razgovarao sa najuglednijim srpskim advokatima koji su pred Haškim tribunalom branili unapred osuđene Srbe.

„To pokazuje da Amerika vodi priču na temu ratnih zločina na ovim prostorima od osnivanja Tribunala pa i danas. Ona sa ovim Specijalnim sudom, koji će u Hagu procesuirati i zločine Albanaca nad Srbima, svojom ’pravdom’ maše kao Herkulovom batinom, ali isključivo iz sopstvenih interesa“, priča za „Ekspres“ Toma Fila. Amerika sad disciplinuje Albance na Kosovu. Srušila im je dve vlade koje nisu htele da ukinu one sulude takse za robu iz Srbije i BiH, pa sad u novoj politici „pomirenja Srba i Albanaca“ sudiće Albancima za svima znane zločine koji su Albanci počinili nad Srbima. A sve bi po američkom poimanju prava i pravde trebalo da se završi potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine?!

Povezane vesti - OVK terete za zločine nad Albancima

Kako će se sve to završiti, ne bih da se uplićem. Međutim, nije jasno zbog čega smo mi na sve pristali, izručili smo Haškom tribunalu predsednika Miloševića, što svet nije zapamtio, tri načelnika Generalštaba, toliko oficira i političara... Priznali smo time praktično da smo glavni krivci za građanski rat i pobunu na Kosovu. Jesmo krivi, a nikako nismo krivci prvog reda, a pristali smo. Pa smo izručili i sve ugledne Srbe iz Republike Srpske... Skinuli smo i gaće, što niko nije tražio!

Advokat Toma Fila veruje da će sam vrh tzv. OVK biti procesuiran u ovom novom Hagu, jer mi nemamo pravo da pristanemo na bilo šta drugo.

I to što posle svega svi ovi moćnici sa Zapada u memoarima priznaju da su pogrešili sa razbijanjem Jugoslavije, da su se ogrešili o Srbe, pa koga to zanima i kakva je korist od toga?

„Belodano je, kao što je bio i Haški tribunal, da je i ovaj ad hok sud namenjen više jednoj vrsti pritiska na one koji ne slušaju, nego što će on doneti nekakvu pravdu, zadovoljenje porodicama žrtava. To je meni od početka bilo jasno. Vlasti u Prištini kao i Amerikanci njihovi mentori ne bi ni osnovali ovaj sud da nisu bili primorani na to za njih poraznim izveštajem emisara EU Dika Martija, koji je Komisija EU usvojila 2011. godine. Jer je taj izveštaj ozbiljno uzdrmao međunarodnu javnost.

U tom izveštaju temeljno i argumentovano, uz sve zločine OVK nad Srbima, Marti svedoči i o trgovina ljudskim organima. Međunarodna zajednica to nije mogla da prećuti. To je onda moralo da počne da se radi. Ipak, oni su napravili mehanizam kako to da se radi a da se ne uradi. Suština je u tome da SAD i deo NATO alijanse snose ozbiljan stepen odgovornosti. Prisustvovali su mnogim zločinima a ništa nisu radili da ih spreče ili odmah procesuiraju. Zapravo podržavali su ih, znači učestvovali su u zločinu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Obično sam koristio metaforu, ako je jedan na vlasti a drugi saučesnik u zatvoru, ovaj na vlasti će ga štititi“, objašnjava advokat Goran Petronijević. To je jedna vrsta ravnoteže straha između OVK i dela NATO.

Gospodin Petronijević dalje tvrdi da su najveće zločine posle ulaska NATO na KiM 1999. počinile jedinice OVK u uniformama NATO, kontingent od 4.500 ljudi sa instruktorima iz Nemačke, SAD, Francuske, Engleske, koji su ih obučavali. Iz tog kontingenta potekli su svi zločini koji su se dogodili na KiM, od 1998. do danas, pa 2004. u Makedoniji, pa na jugu Srbije. Počinjeni su najcrnji zločini koji do danas nisu razjašnjeni. Pod njihovom rukom nestali su ili ubijeni mnogi Srbi, ali i Albanci. Ti momci su imali i „preduzetnički duh“, radili su drogu, cigarete, alkohol. Nema šanse da se sve ovo događa u dugom periodu bez pristanka međunarodne zajednice na čelu sa Kušnerom, a bilo je i drugih visokih uglednika.

„Ja sam u principu za poštovanje pravnog poretka na globalnom i nacionalnom nivou, koliko god da je otišlo dođavola. Ali je sasvim jasno da će se ovaj Specijalni sud za ratne zločine pretvoriti u vid političkog pritiska na albanske lidere, pogotovo one iz OVK, kada nisu poslušni, baš kao što su nama radili kada je bio u pitanju Haški tribunal.

Povezane vesti - Optužnice u kojima se Srbi ne pominju

A da li će ovaj Specijalni sud za ratne zločine optužiti Tačija, Haradinaja, Veseljija... sve zavisi od unutarameričkih odnosa između Amerike trampovske ili ove druge. Ako pobedi Tramp, ova opcija na KiM ostaje u igri. Ukoliko pobedi Bajden, taj sud će izgubiti značaj. Njega će rasturiti, a ovo što rade diverzije sa ovim odavanjem podataka i pokušajem prekidanja rada Euleksa, to je pokušaj da se ovaj sud minira“, tvrdi Goran Petronijević.

Ugledni srpski advokat Branislav Tapušković ističe da sud osnovan za istragu zločina tzv. Oslobodilačke vojske Kosova nije međunarodni sud.

„On nema elemente međunarodnog suda. To je sud koji je osnovan po zakonima i ustavu Kosova i Metohije. Dugo već tvrdim da ga mogu ukinuti kad im to bude trebalo, bez obzira na to što su krenule predsudske radnje, naravno ukoliko se sa tim slože Amerikanci. Albanci su to pokušali da urade, da diskredituju sud navodnim spiskovima zaštićenih svedoka, sa kojima raspolažu veterani OVK. To je sprečeno, osmišljeno je isuviše naivno.“

To svakako nije jedini pokušaj diskreditacije Specijalnog suda za ratne zločine Albanaca 1998-2000. godine na Kosovu i Metohiji protiv Srba i Albanaca koji nisu podržavali zločine protiv civilnog stanovništva. Naime, kaže Branislav Tapušković, u Evropskoj komisiji i parlamentu Hrvatski predstavnici lobiraju da se ukine ovaj sud, jer mu navodno 2020. ističe petogodišnji rok. To je uslovno tačno, ali SAD su odlučile da se rok ovog suda produži bar za još pet godina.

Tačno je da su ti zakoni kao i odluka o osnivanju Specijalnog suda za ratne zločine usvojeni u parlamentu KiM u Prištini. Osnivanje suda je nekoliko puta zaustavljano voljom većine koja je pod kontrolom vođa OVK u parlamentu. Sud je konačno osnovan 2015. pod pritiskom međunarodne zajednice. Poslednji pokušaj da se sud ukine, da se stavi van snage, dogodio se u Vašingtonu, na sastanku Vučića i Hotija sa predsednikom SAD.

Šta je problem sa ovim sudom i procesima koji su počeli. Ma koliko god da se govori o tome da su tamo neke optužnice, saslušanja i pripreme zaštićenih svedoka, mi ne znamo sadržinu ni jedne jedine optužnice, za koja krivična dela se terete. Za ubistva kojih ljudi? Šta je sa progonom 200.000 Srba posle rata na KiM? Za to, sasvim je izvesno, niko neće biti optužen. A šta je sa „žutom kućom“, hoće li za to neko biti optužen, pa o tome svedoči i izveštaj Dika Martija, pita se Tapušković.

„Verujem da će Specijalni sud za ratne zločine krenuti sa nekim dokazima za pojedinačna ubistva, a sve što se bude dokazivalo za pojedinačna ubistva, jednog, dvoje ljudi, to će oni da obore. Zato se i ovi svedoci i imena ne objavljuju, neće biti svedoka da potvrde da je neko nekoga ubio. Znamo već šta je bilo sa svedocima koji su bili spremni da se pojave pred sudom. Ubijeni su na surov način, kao u mafijaškoj priči.

„Sud je osnovan pod pritiskom administracije Donalda Trampa. Samo da bi držali pod kontrolom te ljude na Kosovu. Ali u suštini od suda i velike pravde za Srbe, za sve žrtve koje se broje na hiljade, od toga nema ništa. Možda će neko biti procesuiran za neko ubistvo. Ali velike priče i pravde neće biti. Recimo, progon Srba sa Kosova - 250.000 ljudi. To je centralna stvar. A taj događaj ima sve zakonske obrise genocida... Ponavljam, tu je i ’žuta kuća’. Ne pada im na pamet da za to optuže bilo koga. Videćete, uostalom, ja izražavam iskrenu sumnju da će ovaj sud udovoljiti dugo čekanoj pravdi“, zaključuje Tapušković.

Povezane vesti - INTERVJU MUHAREM BAZDULJ: Srbi i Albanci ne dele jezik, ali dele mnogo toga drugog

Ovaj proces po zakonima Kosova, izmešten u Holandiju, farsičan je. On isključivo služi za disciplinovanje Albanaca u ovom slučaju. Isključivo je u toj funkciji i tako će i da goni „krivce“. To disciplinovanje, ako ga podrazumevamo kao neki širi pojam, može da bude uterivanje u red odnosu unutar kosovske zajednice, pokušaj da iz nekog ratnog naprave civilno društvo, tako što će te ratne aktere disciplinovati u tom smislu s jedne strane, a s druge strane disciplinovanja u međunarodnom smislu, znači da se oni direktno stave u funkciju nekog stanja u međunarodnim odnosima koje odgovara onome ko vodi taj sud, u konkretnom slučaju američki, tvrdi advokat Toma Višnjić.

„Ovaj sudski proces nema nikakve veze sa Haškim tribunalom, Tribunal se bavio međunarodnim pravom, a ovaj se bavi isključivo ratnim zločinima počinjenim na Kosovu i Metohiji. Sudski je isto, samo je model morao da bude malo mekši iz prostog razloga što se onaj prethodni koji je zahtevao postojanje međunarodnog suda, koji u stvari nije bio sud nego Tribunal. Pa je to u stvari uključivalo mnogo više međunarodnih učesnika. Od imenovanja sudija do finansiranja. Ovog puta se to svelo na neku formu unutrašnjeg zakonodavstva gde je mnogo lakše da se ta međunarodna komponenta suzi na broj aktera koji to sve organizuju. Time su na vešt način isključeni Rusija, Kina i ostali koji faktički nemaju mogućnost pristupa tom modelu“, objašnjava Višnjić.

A kako će se završiti? Završiće se podizanjem određenog broja optužnica i optuživanjem određenog broja lica. I tu će se negde to zaključiti. I to će biti strašno teško da se prenese kroz gonjenje kroz domaći sistem, verovatno će biti uključen ograničen broj optuženih. I verovatno to neće pratiti suđenja u domaćem sistemu. Znači, obični sudovi se apsolutno neće baviti time. Za razliku od svih ovih zemalja, uključujući nas, Bosnu, Hrvatsku, gde su radili slični sudovi, pokretani su i unutrašnji mehanizmi da se neki od zločina reše i vinovnici kazne. Ovde je suđeno Srbima, i u Hrvatskoj je suđeno Hrvatima, u BiH je suđeno i jednoj i drugoj i trećoj strani. Da ne ulazimo u krajnje rezultate toga, ali verujem da je to u ovom slučaju sa KiM skoro nemoguće...

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa. . .

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve