Vesti
21.02.2023. 14:25
Nova.rs

Osnovne namirnice

Koliko je poskupela hrana u Srbiji?

Hrana, rok trajanja
Izvor: Shutterstock

Građane Srbije iz meseca u mesec na rafovima u prodavnicama čekaju sve veće cene hrane. Poskupljivale su sve namirnice, a smanjenja cena prava je retkost.

U februaru, situacija je šarena: neke cene su, začuđujuće, ostale na istom nivou, nešto je poskupelo, a nešto čak i pojeftinilo, piše nova.rs.

Meso

Cene mesa su u poslednje vreme naročito pod lupom, budući da je Vlada Srbije početkom februara donela odluku da ukine ograničenje cena nekih vrsta svinjskog i pilećeg mesa. Zbog toga, stručnjaci su prognozirali da će one početi da divljaju, kako to obično biva kada nešto "pustite s lanca“.

Svinjski but sada košta 730 dinara po kilogramu, u odnosu na 650 dinara, koliko je koštao u januaru. U julu prošle godine, kilogram ovog mesa koštao je 709 dinara.

Cene pilećeg filea, kao i pilećih krilaca drže se na istom nivou. Tako kilogram pilećeg filea, koji je u julu 2022. godine koštao 792 dinara, sada košta 820 dinara, a krilca, koja su u julu koštala 295 dinara, sada koštaju 380 dinara.

Sa druge strane, juneći but koji je u mesecima iza nas uglavnom mirovao i držao cenu od 1.300 dinara, osim u avgustu kada je koštao 1.360, sada košta 1.350 dinara.

Mlečni proizvodi

Mleko je u odnosu na januar pojeftinilo za dva dinara, pa tako litar ove namirnice trenutno košta 150 dinara, što je povratak na decembarsku cenu. Međutim, u julu prošle godine ono je koštalo 125 dinara.

Kada je reč o jogurtu, cena je ostala ista kao u januaru, pa tako litar košta 165 dinara. U julu je koštao 135 dinara.

Osnovne životne namirnice

Cene pojedinih osnovnih prehrambenih proizvoda već duže od godinu dana nisu slobodno formirane na tržištu, jer ih određuje Vlada.

Tako brašno, ulje i šećer, zahvaljujući Uredbi, imaju određene maksimalne cene, a trgovci ne mogu da ih prodaju skuplje od toga.

Tako dva tipa brašna, T-400 i T-500 već mesecima koštaju maksimalno 84,7, odnosno 78,65 dinara. Ipak, Uredbom su, u odnosu na jul prošle godine, cene promenjene naviše. Tako je pre šest meseci kilogram brašna T-400 koštao najviše 75, a T-500 69 dinara.

Ograničena je i cena suncokretovog ulja. Litar ovog proizvoda trenutno košta maksimalno 220 dinara, isto kao i u januaru. Međutim, u julu prošle godine je ulje koštalo najviše 200 dinara po litru.

Kilogram šećera, zahvaljujući Uredbi, može da košta maksimalno 115 dinara, što je trenutna cena. Međutim, u prethodnih nekoliko meseci, cena ovog proizvoda se menjala, te je u julu ona iznosila najviše 97 dinara.

Najjeftinije pakovanje jaja od 10 komada trenutno košta 230 dinara, isto koliko i u januaru. Međutim, u julu je to isto pakovanje koštalo 20 dinara manje.

Što se tiče krompira, kilogram sada košta 90 dinara, što je 5 dinara više nego u januaru. Međutim, trenutna cena je manja od one koja je važila u julu, budući da je kilogram krompira tada koštao 100 dinara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Proizvodi iz Srbije od 1. oktobra skuplji u EU, evo zbog čega
inflacija, cene, kupovina, račun

Ekonomista Ivan Nikolić

08.02.2023. 23:05

Proizvodi iz Srbije od 1. oktobra skuplji u EU, evo zbog čega

Nova taksa na emisiju gasova staklene bašte koju je EU uvela na uvoz gvožđa, čelika, aluminijuma, đubriva, električne energije i cementa znači da će ti proizvodi iz Srbije biti skuplji na tržištu EU od 1. oktobra 2023. godine, naveo je ekonomista Ivan Nikolić u autorskom tekstu "Aktuelnosti u ekonomskoj politici", u časopisu Makroekeonomske analize i trendovi (MAT).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve