Vesti
03.09.2019. 12:59
Tanjug

HRVATSKI MEDIJI: Koja je Kolinda prava, koja veliča antifašizam ili ustaštvo?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Koja je Kolinda prava, ona koja veliča hrvatski antifašizam ili ona koja ima razumevanje za ustaškog poglavnika Antu Pavelića, ona koja u svetu veliča antifašizam, a u domaćoj javnosti brani ustaški pozdrav "za dom spremni" i ko će ponovo glasati za aktuelnu predsednicu, ako ona svakog dana menja mišljenje o najvažnim pitanjima.

To su samo neki od naslova u delu hrvatskih medija povodom njene izjave na obeležavanju 80 godišnjice početka Drugog svetskog rata u Varšavi, gde je rekla da je "hrvatski narod srazmerno broju stanovnika najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi, u kojoj je aktivno učestvovalo više od pola milona hrvatskih građana".

Portal 24sata piše da je Kitarović možda izbacila bistu vođe tog antifašističkog pokreta iz svog kabineta na Pantovčaku, ali je ipak izjavila ono što se od nje očekivalo na ovakvom događaju. Celi svet je to gledao. Portal konstatuje da hrvatska predsednica uobičajeno u svetu hvali partizane, a u Hrvatskoj opravdava ustaštvo.

"Kolinda Grabar Kitarović u Varšavi je, na 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata, veličala hrvatski antifašizam. Na domaćem planu, pak, opravdava poglavnika Pavelića, relativizuje zločine i koketira s ustaštvom", piše ovaj medij.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC

Povezane vesti - ŠPIGL: Kitarovićevu napadi na Srbe nisu uznemirili

To da ona pred međunarodnom zajednicom, govori jedno, a na domaćem planu nešto drugo, na to su, ukazuje se, navikli. Tako, dodaju, Grabar Kitarović nastupa u svetu, pred očima hrvatskih birača, tako ona "malo koriguje svoje viđenje istorije".

Podsećaju da je hrvatska predsednica tokom posete Argentini svojevremeno poručila da su "nakon Drugog svetskog rata mnogi Hrvati u Argentini pronašli slobodu u kojoj su mogli da svedoče svoje domoljublje i ističu opravdane zahteve za slobodom hrvatskoga naroda". Iako su se u Argentini nakon Drugog svetskog rata skrasili oni koji su rat vodili na pogrešnoj strani, protiv onih "pola milona hrvatskih građana", predsednica je, piše portal, uspela jednim udarcem da ubije dve muve: slavi antifašiste koji su Hrvatsku svrstali uz pobednike u Drugom svetskom ratu, a slavi i Hrvate koji su se uz fašiste borili za "domoljublje i slobodu hrvatskog naroda".

I ne samo to, ističe portal i ukazuje da je ona u svom nedavnom intervjuu Hrvatskom tjedniku, pronalazila reči opravdanja za poglavnika Antu Pavelića.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Pročitajte još - DOSIJE PAVELIĆ – Kako je Tito ubeđivao Argentinu da izruči poglavnika NDH

"Svi smo mi ljudi", izjavila je tada Kolinda i dodala da "niko od nas ne može prvi baciti kamen". Ante Pavelić je, kazala je, učinila neke fatalne greške.

"Mi možemo danas raspravljati o tome zašto je to učinio - je li morao ili nije morao, ali to neće promeniti činjenicu da jeste, ni osećaje ljudi koji su se osetili prevarenima i izdanim", rekla je Grabar Kitarović, podseća portal.

Ovaj medij podseća da je potom Grabar Kitarović u istom dahu govorila o hrvatskim žrtvama i partizanima koji su "bacali ljude u jame".

"Nije to bila zločinačka i genocidna politika. Bile su to fatalne greške. Valjda je namera bila plemenita. Naročito s progonima, genocidom, logorima i zločinima". Ko je onda na čijoj strani", pita portal 24 sata i konstatuje da je hrvatska predsednica na svačijoj - na strani "domoljuba", koji su paktirali sa fašistima, ali i na strani antifašista koji se borili protiv tih istih "domoljuba". Na poglavnika Pavelića, navode, nije se usudila da "baci kamen", ali je zato bistu Josipa Broza izbacila s Pantovčaka i ona sada trune u nekom podrumu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC

"Čemu fašizam? Čemu onda služi antifašizam? Da bi se Kolinda promovisala u Varšavi, Izraelu ili s izraelskim predsednikom u Jasenovcu. Čemu joj služi fašizam? Da bi se promovisala kod ''domoljubnog'' biračkog tela, tražeći izvinjenje i opravdanja za one koji su se borili, kako reče u Varšavi, ''protiv pola miliona hrvatskih građana''".

Prema pisanju portala Telegram, kontradikcija je kod predsednice, čini se, stanje normale.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve