Vesti
09.06.2022. 20:20
Beta

Železnice Srbije

I do osam godina zatvora za one koji oštete voz "Soko"

voz
Izvor: Ekspres

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović upozorio je sve one koji uništavaju infrastrukturu brze pruge od Beograda do Novog Sada i imaju nameru da oštete brzi voz "Soko", da im preti kazna do osam godina zatvora.

Kako je saopšteno, Momirović je posle najnovijih incidenata kamenovanja "Sokola" i postavljanja barijere na pruzi Beograd - Novi Sad, naglasio da će svi oni koji svesno uništavaju železničku infratsrukturu i imaju nameru da ugroze živote radnika i putnika, biti identifikovani i kažnjeni u skladu za zakonom.

"Pripadnici MUP-a Srbije, u saradnji sa kompanijom Srbija voz i Ministarstvom, priveli su osobe koje su kamenovale 'Soko' voz i oštetile ga. Novi primer neodgovornog ponašanja pojedinaca je postavljanje barijera na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad", rekao je Momirović.

Dodao je da ovakvi postupci izazivaju ogromnu opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju ugrožavajući na stotine života, kao i redovno odvijanje železničkog saobraćaja, te će stoga predstavnici Ministarstva, Infrastrukture železnice Srbije i Srbija voza u saradnji sa nadležnim policijskim i pravosudnim organima učiniti sve da se lica identifikuju i zakonski procesuiraju.

Ministarstvo građevinarstva je apelovalo na gradjane da se ponašaju odgovorno i da čuvaju vozove i imovinu Srbije, kako bi se železnički saobraćaj odvijao bezbedno i neometano.

"Vozovi kao i železnička infrastruktura pripadaju svima nama i jedino ih domaćinskim odnosom možemo sačuvati. Država ulaže velika finansijska sredstva u modernizaciju celokupnog železničkog sektora i molimo sve građane da se domaćinski odnose prema železničkoj infrastrukturi i državnoj imovini", rekao je Momirović.

Ministarstvo je saopštilo da je Zakon o železnici predvideo da se za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost može izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina, a u slučaju da neko lice zbog toga bude teško povređeno ili se načini imovinska šteta velikih razmera, kazna zatvora je od jedne do osam godina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Soko" od Beograda do Novog Sada više ne vozi za 300 dinara
Soko

Nova cena

31.05.2022. 12:10

"Soko" od Beograda do Novog Sada više ne vozi za 300 dinara

Period promotivnih cena voznih karata za brzi voz "Soko" od Beograda do Novog Sada je produžen, a cena vožnje u jednom smeru na ovoj relaciji od srede je 400 dinara, saopštio je "Srbija voz".
Close
Vremenska prognoza
few clouds
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve