Vesti
16.10.2021. 13:26
R.E.

Majkl Kirbi

"Ili se uozbiljite ili smo završili", moguća poruka SAD Beogradu

srbija, amerika, zastave
Izvor: Shutterstock

Dugogodišnji američki diplomata Kristofer Hil, kojeg je predsednik Džozef Bajden nominovao za novog ambasadora u Srbiji, doneće višegodišnje iskustvo, veze sa političkim vrhom u Vašingtonu i otvorenost za rešavanje problema na novi način, smatra Majkl Kirbi, ambasador u Srbiji od 2012. do 2016.

Kirbi, koji je tokom dugogodišnje diplomatske karijere radio sa Hilom u američkim ambasadama u Poljskoj i Južnoj Koreji, rekao je u intervjuu za Glas Amerike da su odlukom o nominaciji veoma iskusnog diplomate SAD, pokazale da im je stalo do Srbije i da su poslale poruku da zaista žele da postignu napredak u tom delu sveta za koji je Srbija ključna.

“Predsednik Bajden je mnogo godina slušao kako Srbi govore da će uraditi određene stvari. Međutim, nisu uradili to što su obećali. Ovo je prilika da se to postigne. Administracija je ozbiljna, i vi se uozbiljite ili smo završili. Možda to treba uzeti u obzir. Stvari ne mogu beskonačno da traju”, navodi Kirbi, ono što je po njemu, moguća poruka SAD Beogradu ovim imenovanjem.

Kirbi smatra da Hil može da unapredi stvari pošto je radio sa Bajdenom kada je on bio na položaju potpredsednika SAD, kao i sa svim ljudima u sadašnjoj administraciji, a takođe ima kredibilitet u regionu, pa prema američkom diplomati, on donosi celi paket, a ne samo 83 odsto ili tako nešto.

On smatra na osnovu dosadasnjeg rada sa Hilom, da ovaj ima odlične ideje kako da pristupi određenom pitanju i kako da ga konačno reši, što se pre svega odnosi na dijalog Beograda i Prištine, koji bi po američkom diplomati trebalo da dovede do cilja: Srbija u Evropskoj uniji i nezavisno Kosovo.

Kirbi navodi da trenutno, taj dijalog ne teče dobro iz niza razloga, a da on može biti uspešno priveden na kraju sa Kristoferom Hilom i sa SAD.

On naglašava da ova administracija ima drugačiji stav o Rusiji od prethodne, tako da je po njemu logično očekivati da će se ozbiljnije razgovarati o tome gde je budućnost Srbije, da li kao Putinovog prijatelja ili istinske evropske nacije, što om smatra da ona jeste.

Kirbi kaže i da to ne znači da Srbija ne može da bude istovremeno prijatelj sa Rusijom i evropska zemlja, kao i da Beograd mora da rešava pitanja kao što je vladavina prava i sloboda medija, a da bivšoj administraciji, kako se čini, nije bilo stalo do toga u Srbiji, a ponekad ni u SAD.

On je rekao i da je imao prilike da dosta sarađuje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i pre nego što je ovaj postao premijer, tokom tog mandata i sadašnjeg predsedničkog i da nova američka administracija sigurno očekuje ispunjenje određenih obećanja koja su data kako što su, kako konkrento navodi, ona u vezi sa ubistvom braće Bitići, između ostalog.

Kirbi samatra da Hilu neće biti otežavajuća okolnost što je bio deo Klintonove administracije,koja je nepopularna u Srbiji, zato što je on profesionalni diplomata koji se ne može vezivati za neku određenu administraciju.

On naglašava da skraćenje mandata ambasadora Godfrija nije presedan ili kritika njegovog rada, pošto je i sam imamo slično iskustvo u Moldaviji zbog drugog posla na koji je upućen, a lično smatra da aktuelni ambasador u Srbiji ima svetlu budućnost u Stejt departmentu.

Kirbi zaključuje da nije reč o tome da Godfri nije doveo da promena koje Vašington želi ,već da je Kris Hil šansa, a da čekanje još godinu dana nije dobro ni za koga.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Iz Srbije evakuisan CIA obaveštajac zbog "havanskog sindroma"
CIA

Kao na Kubi

29.09.2021. 09:50

Iz Srbije evakuisan CIA obaveštajac zbog "havanskog sindroma"

Obaveštajac CIA evakuisan je iz Srbije zbog "havanskog sindroma", piše "Volstrit džornal", pozivajući se na sadašnje i bivše zvaničnike SAD.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
30°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve