Život
08.01.2024. 14:10
Dragana Todorović

Intervju Milena Bojić

Od ideje do "modne piste“ u avionu - sve o novim uniformama "Er Srbije“

1
Izvor: Air Serbia/Promo

"Lepa kao stjuardesa", može se čuti u našem narodu kada neko želi ukratko da opiše izgled devojke. Koliko izgledu letačke posade doprinose uniforme koje nose?

Jer, sigurno ste primetili, na njima je uvek sve besprekorno – od frizure i šminke do garderobe koja je dizajnirana tako da istakne ono najlepše, ali u granicama dobrog ukusa i pristojnosti. Da li ste se nekada zapitali – ko ih "oblači"? Ko je osmislio garderobu i cipele u kojima lete, a pokretljive su kao da su u najudobnijim trenerkama, a ne u veoma elegantnoj odeći? Odgovor smo dobili iz "prve ruke".

Povodom 10 godina poslovanja pod imenom "Er Srbija", naša nacionalna avio-kompanija organizovala je konkurs za nove uniforme na koji se prijavio veliki broj modnih kreatora, a najatraktivniju ideju dala je modna dizajnerka Milena Bojić.

"Biti deo ovog projekta je pre svega velika čast, ali i odgovornost. Uniforme su jedan od simbola svake avio-kompanije pa se njihovom dizajnu pristupa veoma ozbiljno“, kaže za „Ekspres“ Milena, koju smo pitali šta ju je inspirisalo prilikom dizajna novih uniformi, koliko je imala prostora za kreativnost, a u kojoj meri je morala da se drži zadatih smernica i kojih?

"Najpre sam morala detaljno da se upoznam sa svim timovima koji u ’Er Srbiji’ nose uniforme i da se informišem o njihovim poslovima kako bi uniforma koju će nositi bila u potpunosti adekvatna. Funkcionalnost i udobnost bili su prioriteti, a tek potom poigravanje formom i motivima. Naravno, postojali su i konkretni projektni zahtevi u vidu definisanih komada koji čine uniformu, a bilo je neophodno upoznati se i sa kompanijskim bojama. Pošto je ’Er Srbija’ naša nacionalna kompanija, bilo je važno i to šta će uniforma da ’komunicira’."

Koliko ste vremena imali za realizaciju projekta? Koliko je prošlo dana ili meseci od prvih crteža do prve probe modela?

"Projekat je počeo sredinom 2022. godine zajedničkom radionicom predstavnika ’Er Srbije’ i velikog broja dizajnera. Predaja prvih skica bila je dva meseca kasnije. Do odabira najboljeg rešenja došlo se posle devet meseci i nakon nekoliko konkursnih krugova i modifikacija prvobitnog rešenja. Prezentacija novih uniformi i sam početak njihovog korišćenja bili su 26. oktobra 2023. godine, dakle čak godinu i po dana od početka projekta. Bilo je veoma izazovno sačuvati projekat u tajnosti sve to vreme."

1
Izvor: Promo/Er Srbija

Kad neka avio-kompanija menja dizajn uniformi, da li se to odnosi na sve zaposlene i ko tu sve spada? Mi, putnici, na kraju vidimo samo stjuarde i stjuardese, retko i pilote i kopilote.

"U ’Er Srbiji’, pored kabinske i letačke posade, nove uniforme nose i oni koji rade na aerodromu, takozvana zemaljska operativa, kao i svi oni koji rade u Premijum salonu nacionalne avio-kompanije."

Šta sve sadrži jedan komplet uniforme i koliko svaka stjuardesa i stjuard, ali i pilot i kopilot, dobijaju komada kompleta za sebe?

"Članovi kabinske i letačke posade dobijaju po dva kompleta uniformi. Obavezni delovi seta su sako i košulja, a članice kabinske posade dobijaju još i suknju, pantalone ili haljinu. One same biraju koji će deo obući. Deo uniforme za dame su i marame. Prvi put su sada i članice letačke posade umesto kravata dobile marame. To u praksi znači da su pilotkinje ’Er Srbije’ sada vizuelno drugačije obučene od svojih kolega pilota, čija uniforma i dalje sadrži kravatu. Uz pomenutu kravatu, muške uniforme se sastoje od odela, košulje i prsluka. Svi članovi letačke i kabinske posade imaju kape, odnosno šapke i tokice."

Stjuardese su lepe i zgodne, mnogima šminka i ne treba, ali je ipak imaju. Da li same odlučuju o tome ili je i taj deo estetike propisan i određen?

"Estetika ’Er Srbije’ ogleda se u negovanju prirodnog izgleda i svi se trude da tokom radnih sati deluju sveže i negovano. Pravila u vezi sa izgledom detaljno su propisana i njima se u svakodnevnom radu vode svi oni koji nose uniforme ’Er Srbije’."

Da li je inače praksa u ostalim avio-kompanijama da modni dizajneri kreiraju uniforme i da li među Vašim kolegama koje su to radile ima i nekih svetski poznatih imena, zvezda u svetu mode?

"Reč je o ustaljenoj praksi dizajniranja uniformi za avio-kompanije, a ti projekti su izuzetna čast i privilegija za modne dizajnere, među kojima su do sada bili Koko Šanel i Pjer Karden, koji su svojevremeno osmislili uniforme za ’Olimpik ervejs’, dok su Kristijan Dior, Kristijan Lakroa i Kristobal Balensijaga radili dizajn uniformi za ’Er Frans’. Takođe, Iv Sen Loran bio je dizajner uniformi za ’Kvantas’, dok je Vivijen Vestvud obukla osoblje avio-kompanije ’Virdžin Atlantik’."

Znamo da se svake godine na osnovu glasova putnika proglašava najbolja avio-kompanija, najbolji ketering i sve ostalo što se odnosi na avio-prevoz. Da li i uniforme ulaze u tu trku?

"Ono što mogu da vam kažem jeste činjenica da su naše uniforme, koje zaposleni ’Er Srbije’ nose tek nešto duže od dva meseca, dobile sve pohvale i pregršt pozitivnih komentara. Ukoliko postoji takva trka, sigurna sam da bi uniforme srpske nacionalne avio-kompanije bile zapažene."

Čije uniforme su, prema Vašem mišljenju, najlepše?

"Pored standarde elegancije i perfektne izrade koju imaju ’Er Frans’ i ’Alitalija’, veoma su zanimljive uniforme avio-kompanija azijskog kontinenta. Izdvojila bih ’Hainan erlajns’ koje su futurističke, ali sa lepom dozom tradicije."

U kom pravcu je evoluirala istorija uniformi avio-kompanija, od pionirskih letova koji su bili sredinom prošlog veka do danas?

"Na samoj promociji novih uniformi ’Er Srbije’ mogli smo da vidimo evoluciju uniformi od 1927. godine do danas. To je bio pravi modni ugođaj za prisutne i svojevrsni dokaz da su trendovi prolazni, ali ne i elegancija. Sve te uniforme i dan-danas su veoma lepe. Nadam se da smo i mi sada odgovorili na taj zadatak dugovečnosti."

Stjuardese su uvek obučene pristojno – suknja do kolena ili pantalone koje prate telo, zakopčane bluze ili sakoi, kosa pokupljena u punđu. Da li, međutim, postoje avio-kompanije koje krše ova pravila?

"Određene kompanije dozvoljavaju neku vrstu egzibicije u izboru kako će se prezentovati, ali nacionalne avio-kompanije, po mom mišljenju, ne bi trebalo da idu tim putem. Bilo je nekih avio-prevoznika koji su želeli inovaciju po svaku cenu, pa su uveli kombinezone kao deo uniforme, ali se to vremenom pokazalo kao nepraktično."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Siniša Mali o tome kako je Srbija postala apsolutni vlasnk "Er Srbije"
er srbija

Aktuelno

14.11.2023. 15:21

Siniša Mali o tome kako je Srbija postala apsolutni vlasnk "Er Srbije"

Ministar finansija Srbije Siniša Mali objavio je da je manjinski partner Er Srbije, Etihad ervejz, odigrao ključnu ulogu u transformaciji kompanije, ali da dalje nacionalna avio-kompanija Srbije može samostalno da posluje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve