ISTRAGA TAPKA U MESTU, SDP U RASULU: Od ubistva Ivanovića prošlo 20 meseci

ISTRAGA TAPKA U MESTU, SDP U RASULU: Od ubistva Ivanovića prošlo 20 meseci

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC


Dvadeset meseci nakon ubistva lidera GI SDP, Olivera Ivanovića, pomaci u istrazi su skromni, a politička zaostavština Ivanovića u vidu njegove građanske inicijative nalazi se pred ogromnim izazovima, možda i rascepom.

Prva polovina septembra bila je turbulentna za političku scenu Srba sa Kosova koju je uzdrmala vest da će se dugogodišnja saradnica i partijska koleginica Olivera Ivanovića, Ksenija Božović, zajedno sa još jednim članom SDP-a, Svetislavom Jokićem naći na listi Srpske liste za kandidate za poslanike kosovske skupštine, piše Kossev.

Odluci Božović usprotivila su se dva odbornika GI SDP u skupštini opštine Severna Mitrovica, Dušan Milunović i Igor Rajčić, navodeći da se radi o individualnoj odluci Božović, ne i čitave stranke, ali više od nedelju dana nakon ove objave, ostali članovi SDP-a se nisu izjasnili po ovom pitanju u javnosti.

Oliver Ivanovic

Ovoj vesti prethodila je objava same Božović da je po četvrti put ukupno, a po treći put pred Specijalnim tužilaštvom, pozvana da da iskaz u vezi sa ubistvom Ivanovića što je sama označila kao vid pritiska na nju. Po objavljivanju vesti da će se naći na listi Srpske liste, u intervjuu za N1 je izrazila nadu da će joj srpski predsednik, Aleksandar Vučić, sada pomoći kako bi ispitivanja prestala.

Međutim, osim ponovnog ispitivanja Božović i ranije bivše sekretarice Olivera Ivanovića, Silvane Arsović od kosovskog Specijalnog tužilaštva koje je pre godinu i po dana preuzelo ovaj slučaj od Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, nema značajnijih informacija o napretku istrage.

Povezane vesti – Ubistvo Olivera Ivanovića plaćeno 90.000 evra

Od ukupno pet osumnjičenih, čija imena su poznata i među kojima je i Arsović, u pritvoru su i dalje policajac Nedeljko Spasojević i Marko Rošić, dok je Dragiša Marković pušten na slobodu. Istovremeno, kosovski istražni organi i dalje tragaju za potpredsednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem, za kojim su raspisali “domaću” poternicu, ali i, kako tvrde, predali UNMIK-u dokumentaciju za raspisivanje međunarodne poternice koju treba dalje proslediti INTERPOL-u.

U svojstvu osumnjičene za ovo ubistvo više puta je saslušana i sekretarica Olivera Ivanovića, Slivana Arsović koja je novembra provela noć u pritvoru.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Istraga je, kako je u aprilu saopštio predmetni tužilac Sulj Hodža proširena na još dva lica, ali on nije govorio o imenima. Kasnije, srpski portal KRIK preneo je da se radi o Zvonku Veselinoviću i Milanu Mihailoviću.

Povezane vesti – UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Koliko je progovorio Ismet Osmani?

Oliver Ivanović ubijen je ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici sa šest hitaca u leđa, tri meseca nakon lokalnih izbora u kojima je medijski i politički označen kao izdajnik i rušitelj srpskog jedinstva. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, ispraćen velikim brojem građana, bez komemorativne sednice lokalne skupštine čiji je odbornik kratko pred smrt bio.

Dvojica predsednika – Vučić i Tači više puta su izlazili sa obećanjima i konkretnim rokovima za informacije, odnosno rešenjem slučaja, ali se to još uvek nije dogodilo.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar