Vesti
31.01.2022. 10:33

Bojan Klačar

Istraživanje: Kolika će biti izlaznost na izborima i koje koalicije prelaze cenzus

Izbori
Izvor: Shutterstock

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar rekao je da očekuje da izlaznost na predstojećim izborima bude veća od 50 odsto, a da, prema istraživanjima, četiri političke organizacije stabilno pređu cenzus.

On je za TV Prva rekao da će cenzus preći koalicija oko SNS, i SPS, kao i da se očekuje da će to postići koalicija oko S SP i Narodne stranke, kao i "zeleno-leva" koalicija.

Klačar je naveo da istraživanja iz decembra pokazuju da SNS prelazi cenzus iznad 50 odsto, a da je "koalicija oko S SP i Narodne stranke najsnažnija u opoziciji".
 

"Imamo tri ili četiri političke organizacije koje u zavisnosti od merenja imaju tri odsto i imaju neke šanse da pređu cenzus", rekao je Klačar i dodao da je nezahvalno prognozirati koje će od njih to uspeti.
 

Klačar kaže i da istraživanja pokazuju da je rejting "zeleno leve" koalicije između pet, šest, sedam odsto, te da je skočio zahvaljujući ekološkim protestima i bavljenjem temom koja je, kaže, vodeća u medijima i opozicionom političkom životu.

Kada je reč o izbornoj izlaznosti, Klačar očekuje da bude veća od 50 odsto i navodi da se ona povećava kada postoji politička trka i neizvesnost.

Na pitanje šta misli o odluci SNS i SPS da na parlamentarne izbore izađu na odvojenim listama, Klačar smatra da je ta odluka dobra, jer odvojeni nastupi dve stranke na izborima mogu da dovedu do većeg procenta glasova.
 

"Ako idu na dve odvojene liste onda niko iz SNS i SNS ne može da bude nezadovoljan, svi mogu da glasaju za onu stranku koja im je bliska", zaključio je Klačar.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dosta je bilo, Zdrava Srbija i Živim za Srbiju zajedno na izbore
Suverenisti

"Suverenisti"

24.01.2022. 16:57

Dosta je bilo, Zdrava Srbija i Živim za Srbiju zajedno na izbore

Pokret Dosta je bilo i stranke Zdrava Srbija i Živim za Srbiju će na predstojeće izbore 3. aprila izaći na zajedničkoj listi "Suverenisti", rečeno je na konferenciji tog političkog bloka.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve