Vesti
29.06.2022. 17:05

Istraživanje

Istraživanje pokazalo: Orban u Srbiji popularniji od Dodika

stanovništvo, ljudi
Izvor: Shutterstock

Među građanima Srbije čak 78 odsto njih smatra da u spoljnoj politici nema mesta za želje i osećanja, već da je politika stvar interesa, pokazalo je istraživanje Demostata.

Sociolog Srećko Mihailović rekao je na predstavljanju rezultata istraživanja da se odgovor ispitanika na to pitanje ne slaže sa odgovorima u ostalom delu istraživanja, kako je naveo, na nivou stavova ispitanici su na jednom stavu a na nivou odgovora "na konkretna pitanja su za drugo".

"Ovo je jedan znak o prisustvu konfuzije u mišljenjima i stavovima građana", rekao je on u Medija centru.
 

Istraživanje pokazuje da je sa tvrdnjom da se u politici između vrednosti i interesa treba se opredeliti za interese, saglasno 44 odsto ispitanika.

"U ovom istraživanju cinično primećujem - nema sumnje da bi ovaj iskaz bio istinit da smo istraživanje obavili među partijskim liderima", rekao je Mihailović.

On je kazao da su podaci istraživanja pokazali da u "političkoj areni" u kojoj se našla Srbija dominiraju četiri aktera - Rusija, Evropska unija (EU), Amerika i Kina, a u percepciji političke arene i njenih aktera gradjani Srbije problematizuju uglavnom samo Rusiju i EU. Naveo je da je Kina "skoriji igrač" dok se Amerika percipira kao da je ili u senci ili da je ona igrač koji deluje kroz EU.

"Rusija se vidi (mđju ispitanicima) kao država naroda koji je najbliži Srbiji - 40 odsto, kao najvažniji spoljnopolitički partner Srbiji što takođe smatra 40 odsto ispitanika. (Vladimir) Putin je lider o kojem građani Srbije imaju najbolje mišljenje - njih 45 odsto, a samo za jedan odsto je veće poverenje u (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića", rekao je Mihailović.
 

Kako je dodao, Rusija je na drugom mestu, nakon EU, po obimu bespovratne pomoći i na trećem je mestu po obimu investicija u Srbiji, na osnovu mišljenja građana u istraživanju.

Evropska unija je prva po obimu investicija u Srbiji, smatra 36 odsto ispitanika i po obimu bespovratne pomoći Srbiji, ocenjuje njih 35 odsto.

Među ispitanicima, njih 33 odsto smatra da Srbija treba da usaglasi svoju spoljnu politiku sa EU, a 30 odsto smatra da zemlja treba da prihvati ulazak u EU, dok je protiv ulaska 43 odsto ispitanika.

stanovništvo
Izvor: Shutterstock

Svega 17 odsto građana Srbije izjasnilo se za ulazak u Evropsku uniju prihvatajući sve uslove, uključujući priznanje nezavisnosti Kosova uz odredjene ustupke.

Programski direktor Demostata Zoran Panović kazao je da je, prema istraživaju, najpopularniji lider iz okruženja mađarski premijer Viktor Orban, a da je odmah iza njega član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

"Ne treba da zbuni da je Orban popularniji od Dodika, Dodik je najpopularniji lider nakon Vučića, ali se jednom konekcijom ličnom i dve države, Mađarske i Srbije odnosno Orbana i Vučića, Orban percipira kao domaći lider i sad već je jedna vrsta političkog fenomena", rekao je Panović.
 

Prema njegovim rečima, među trećinom ispitanika koji su se izjasnili za ulazak u EU, samo 17 odsto njih svesno je koje ustupke Srbije mora da ima da bi zaista postala deo Unije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Istraživanje: Koliko ispitanih žena je doživelo silovanje
silovanje

Nasilje u javnom prostoru

07.06.2022. 14:35

Istraživanje: Koliko ispitanih žena je doživelo silovanje

Istraživanje "Nasilje prema ženama i devojčicama u javnom prostoru" pokazalo je da je 9,2 odsto ispitanica doživelo silovanje ili pokušaj silovanja, što je više od 90 žena u uzorku od oko 1.200 ispitanih, među njima su najbrojnije žene od 40 do 49 godina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
22.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve