Vesti
23.01.2023. 11:19
Beta

Ministar spoljnih poslova

Ivica Dačić o ZSO, dijalogu Beograda i Prištine, najavljanom obraćanju Aleksandra Vučića

q
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Zajednica srpskih opština (ZSO) suština Briselskog sporazuma, da nije predviđeno da bude nevladina organizacija i da će Srbija insistirati na njenom hitnom formiranju, kao preduslov razgovora o nekom političkom planu ili predlogu o rešenju između Beograda i Prištine.

"Ono što je vidljivo je to da bez obzira da li postoje neke razlike između pojedinih zemalja ili međunarodnih organizacija, kada je reč o dijalogu da su sada oni nastupili jedinstveno kao petorka i razgovarali sa predsednikom Srbije", izjavo je šef diplomatije na Hepi televiziji.
 

On je rekao da će biti razgovarano o tome šta bi se desilo ukoliko se Srbija ne bi uslaglasila sa ponuđenim predlogom i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima podršku državnog rukovodstva, Vlade Srbije i cele vladajuće kolacije.

"Mi nismo nikada raspravljali u kategorijama odbijanja. I predsednik je rekao da ima određene rezerve. Ja ne želim da ulazim u to, predsednik će se obratiti građanima Srbije. Na nama je da kažemo šta je ono sa čim se mi ne slažemo. Ali u dijalogu treba učestvovati i o planu treba razgovarati", izjavio je Dačić.
 

On je rekao da je u ovakvim situacijama od suštinskog značaja za vitalne državne i nacionalne interese da u državi postoji političko i državno jedinstvo ali da bi neke opozicione stranke podržale sve što se traži i "čak bi i dodale nešto što niko nije ni napisao".

"Imate i drugi deo opozicije koji na svoj način ima negativnu ulogu, zato što podstiče ratne bubnjeve onda kada im vreme nije. Najvažnija stvar je mudro i odlučno nastaviti dijalog, sa jasnim ciljem da mi želimo da budemo deo modernog sveta, želimo u Evropsku uniju i želimo ekonomski razvoj", izjavio je Dačić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dačić o oglasu za regrutaciju dobrovoljaca iz Srbije
Ruska vojska

Ruska paravojna grupa

16.01.2023. 14:11

Dačić o oglasu za regrutaciju dobrovoljaca iz Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da ne zna za oglas ruske paravojne grupe "Vagner" za prijavu dobrovoljaca koji je objavljen na srpskom servisu Raša tudeja (RT) i dodao da Srbija kažnjava sve koji učestvuju u ratnim dejstvima u inostranstvu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve