Vesti
10.12.2021. 14:15
Tanjug

Promena ustava

Ivica Dačić saopštio kada će biti održan referendum

Ivica Dačić
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su već pokrenute radnje za održavanje referenduma 16. januara sledeće godine, navodeći da se taj referendum odnosi samo na promene Ustava u oblasti pravosuđa, a ne na druge oblasti.

"Taj referendum će biti odrzan 16. januara i nijedna druga tema u okviru promene Ustava ne može biti predmet tog referenduma", rekao je Dačić.
 

Dačić je danas u Skupštini Srbije, koja je usvojila izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, rekao da je taj zakon donet kako bi se uskladio sa Ustavom iz 2006. godine.

"Danas su na dnevnom redu izmene Zakona o referendumu. Čuli ste da je predsednik Aleksandar Vučić inicijator promena. On je sam rekao da je prihvatio predloge koje je čuo i mišljenje građana koji su izražavali određenu bojazan", rekao je Dačić.

On je podsetio da je predsednik rekao da ministri treba više da procenjuju šta građani misle o zakonima, ukazujući da su izmene Zakona o referendumu i povlačenje izmena Zakona o eksprorpijaciji dobra prilika da se izvuku pouke.

"Nema tu rasprave o kategorijama kao što su poniženja i slično", rekao je Dačić odgovarajući na novinarska pitanja i dodao da ima razloga da se kritikuju oni koji nisu dobro procenili mišljenje građana.

"Nije ovo prvi put da se neki zakoni vraćaju, bavim se politikom 30 godina, postoji mnogo slučajeva gde je predsednik vraćao određene zakone i to njegovo ustavno ovlašćenje”, podsetio je Dačić.

Podsetio je da je predsednik Republike iskristio ustavnu nadležnost i pravo da vrati skupštini na ponovno odlučivanje zakon o eksproprijaciji.

On je naveo da je Vlada povukla taj zakon i da se o njemu neće izjašnjavati, a da on može ponovo da dođe u procedure onda kada vlada proceni da je to neophodno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dačić: Vlada ne može da povuče usvojen zakon
Ivica Dačić, 2. 12. 2021.

Predsednik Skupštine

08.12.2021. 18:25

Dačić: Vlada ne može da povuče usvojen zakon

Povodom vesti da je Vlada Srbije povukla Zakon o eksproprijaciji, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je za Tanjug da Vlada ne može da povuče zakon koji je usvojio parlament.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve